Bescherm uw fietsbatterij tegen de hitte!

Bescherm uw fietsbatterij tegen de hitte!

Ebike batterijen kunnen over het algemeen niet goed tegen hitte, en moeten dus altijd zorgvuldig worden onderhouden in de zomer. Extreme temperaturen kunnen er namelijk voor zorgen dat de actieradius van uw batterij achteruitgaat, of dat er andere schade aan uw kostbare batterij ontstaat. Lees hier onze handige tips over hoe u uw batterij het beste tegen de hitte beschermt.  

Bent u een echte fietsvakantieganger? En neemt u graag de e-bike mee naar het buitenland om heerlijke fietstochten te maken? Dan is het van groot belang dat u goed weet hoe u de batterij van uw elektrische fiets moet onderhouden met warm weer.  

Fietsbatterijen kunnen namelijk niet goed tegen extreme temperaturen, en moeten dus altijd zorgvuldig worden onderhouden in zomerse klimaten. U wilt natuurlijk niet dat de actieradius van uw batterij verminderd, of dat uw batterij er ineens mee stopt en u zonder ondersteuning verder moet tijdens het maken van een lange fietstocht door de bergen.  

 

Wist u dat?  

Een fietsbatterij presteert het beste bij temperaturen tussen de 10 en 25 graden Celsius. 

 

Fietsbatterij in de zon 

Op fietsvakantie is het natuurlijk wel de bedoeling dat u onderweg lekker van het zonnetje kunt genieten. Dit is voor uw fietsbatterij totaal geen probleem, aangezien de batterij door de rijwind wat verkoeling krijgt tijdens het fietsen. Wat wel van uiterste belang is, is dat wanneer u niet aan het fietsen bent, bijvoorbeeld om even een boterhammetje te eten tijdens een korte pauze, dat u uw elektrische fiets en vooral fietsbatterij nooit pal in de zon zet!  

Probeer uw elektrische fiets daarom altijd in de schaduw te zetten! Is er op dat moment geen schaduwplekje te vinden? Koppel uw batterij dan los van de fiets en neem deze mee naar een schaduwplek of berg de batterij op in een speciale batterijtas of fietstas. Zo kan de batterij een beetje afkoelen en voorkomt u temperatuurschade.  

  

Batterij oververhit 

Mijn batterij is oververhit, wat nu? Wanneer uw fietsbatterij te lang in de zon heeft gelegen kan deze mogelijk oververhit raken. Dit kan soms gevaarlijk zijn en mogelijke schade aan de batterij creëren. Wanneer uw batterij te heet aan voelt, zorg dan dat u de batterij een tijdje in de schaduw of op een koele plek laat afkoelen tot dat de batterij weer op kamertemperatuur is. Blijft de batterij ook na een langere tijd heet? Dan kan het zijn dat uw batterij kapot is en deze vervangen moet worden. Laat dit zo snel mogelijk bij een lokale elektrische fiets- of batterijspecialist checken.  

 

Batterij bijladen 

Vooral tijdens langdurige ritten op fietsvakantie kan het soms zijn dat u uw batterij tussendoor moet bijladen. Zeker bij (extreme) hitte is het belangrijk dat u de fietsbatterij eerst laat afkoelen voor u de batterij aan de lader legt. Een hete batterij kan tijdens het opladen namelijk schade oplopen. Ook is het slim om bij heel warm weer de batterij niet volledig op te laden. Wanneer u ervoor kiest om de batterij met een snellader op te laden adviseren we u om er goed op te letten dat de batterij temperatuur laag blijft.  

Wilt u écht goed voorbereid zijn en altijd de zekerheid hebben dat wanneer uw batterij te oververhit raakt u nog steeds lekker door kunt fietsen? Dan is het aanschaffen en meenemen van een tweede batterij ook nog een optie. Vindt hier de geschikte batterij voor uw elektrische fiets en ben zeker van een zorgeloze fietsvakantie. 

 

Fietsvakantie elektrische fiets 

Niet alleen de batterij, maar ook uzelf moet goed beschermd blijven tegen de hete zon tijdens een fietsvakantie op de e-bike. Vergeet dus nooit een zonnebril, zonnebrand en genoeg water voor onderweg mee te nemen. Door het volgen van deze tips hopen wij dat u veel prettige en veilige kilometers met uw elektrische fiets kunt afleggen. Wij wensen u alvast veel fietsplezier op uw volgende fietsvakantie! 

 

Heeft u vragen over een van onze producten? Dan kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Lees ook:
 1. Hoe voorkom ik een fietsbatterij brand?

  Hoe voorkom ik een fietsbatterij brand?

  Lees meer
 2. Is mijn fiets batterij aan vervanging toe?

  Is mijn fiets batterij aan vervanging toe?

  Lees meer
 3. Op reis met de e-bike: tips voor een onvergetelijke fietsvakantie!

  Op reis met de e-bike: tips voor een onvergetelijke fietsvakantie!

  Lees meer