Wanneer moet ik de batterij van mijn elektrische fiets vervangen?

Wanneer moet ik de batterij van mijn elektrische fiets vervangen?

De batterij is een belangrijk onderdeel van een elektrische fiets. Het geeft de energie aan de motor die uw trapbeweging ondersteunt. Als u de batterij van uw elektrische fiets goed onderhoudt dan gaat deze ongeveer 5 tot 8 jaar mee. Maar het blijft een onderdeel die onderhevig is aan veroudering en slijtage, dus moet het soms vervangen worden. Maar hoe merkt u wanneer de batterij elektrische fiets vervangen moet worden?

Wanneer batterij elektrische fiets vervangen

De actieradius van de batterij geeft aan hoeveel km u kunt fietsen met behulp van de trapondersteuning. Als deze actieradius snel achteruit gaat dan is dit een duidelijk signaal dat de batterij verouderd is. De batterij zal nog wel goed opladen, maar het geeft niet meer genoeg kracht om het normale aantal kilometers te halen. In zo’n geval wordt het tijd voor een nieuwe batterij. Als het langer duurt om de batterij volledig op te laden dan wordt het ook tijd voor een nieuwe batterij. Het is normaal dat een wat oudere batterij langer nodig heeft om op te laden, maar als het echt zo lang duurt dat het irritant wordt, dan heeft de batterij zijn beste tijd gehad. Een ander teken om de batterij te vervangen is als de batterij niet volledig meer oplaadt. Het laden stopt dan bij bijvoorbeeld 90%. Natuurlijk kunt u de elektrische fiets dan nog gebruiken, maar het is wel een aanwijzing dat u binnenkort de batterij zal moeten vervangen. Het kan zelfs zo zijn dat de batterij helemaal niet meer oplaadt. Dan zit er niets anders op dan deze te vervangen. De laatste reden om uw batterij te vervangen is als deze schade heeft opgelopen door een val of door bijvoorbeeld een aanrijding. Als een batterij schade heeft dan kan dit brandgevaar opleveren. Neem in zo’n geval geen risico en vervang de batterij.

Batterij vervangen e-bike

Een nieuwe batterij voor uw e-bike kan kostbaar zijn, maar het is een investering die het zeker waard is. Er zijn tegenwoordig ook compatibele batterij merken die iets goedkoper zijn. U wilt toch blijven genieten van de luxe die uw e-bike biedt? Voor een goede werking van uw e-bike heeft u een batterij nodig die betrouwbaar is.

Lees ook:
 1. Hoe verleng ik de levensduur van mijn fiets batterij?

  Hoe verleng ik de levensduur van mijn fiets batterij?

  Lees meer
 2. E-bike koopgids: waar op letten bij aankoop elektrische fiets?

  E-bike koopgids: waar op letten bij aankoop elektrische fiets?

  Lees meer
 3. Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een batterij voor de elektrische fiets?

  Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een batterij voor de elektrische fiets?

  Lees meer