Fietsbatterij reviseren: wat is dat en hoe moet het?

Fietsbatterij reviseren: wat is dat en hoe moet het?

Fietsbatterij reviseren, u hoort en ziet het de laatste tijd overal. Maar wat houdt het precies in? Wanneer moet u uw fiets batterij reviseren en is het wel de juiste oplossing? In deze blog leggen we u alles uit over het laten reviseren van uw fiets batterij.

Fietsbatterij reviseren 

Alhoewel we dat graag zouden willen, gaan fietsbatterijen niet levenslang mee. Na een paar jaar intensief gebruik zal de kwaliteit van uw batterij automatisch gaan dalen. De batterij zal langzamerhand steeds minder lang meegaan en u zal deze vaker moeten opladen. Dit is in principe heel normaal als u uw batterij al meerdere jaren regelmatig gebruikt.  

Wanneer uw batterij niet meer goed werkt, op laadt of wanneer de capaciteit ineens veel daalt kan het zijn dat de cellen van uw batterij niet meer goed zijn of dat u aan een vervanging toe bent. U kunt er dan voor kiezen om een nieuwe batterij aan te schaffen of uw verouderde batterij te laten reviseren.  

 

Batterij elektrische fiets laten reviseren 

Het reviseren van een fiets batterij betekent dat de oude batterij cellen van uw fiets batterij worden vervangen door nieuwe cellen. Deze cellen bevinden zich in de behuizing van de fiets batterij en kunnen niet met het blote oog worden gezien. De cellen krijgen als het ware een soort ‘update’, waardoor u uw fiets batterij hopelijk weer goed kunt gebruiken. De andere onderdelen van de batterij blijven hetzelfde wanneer deze nog intact zijn. 

De nieuwe energiecellen die in uw batterij worden geplaatst zijn vaak van dezelfde kracht als de oude cellen, maar u kunt er ook voor kiezen om sterkere cellen in uw batterij te plaatsen. Hiermee kunt u de actieradius van uw fiets batterij mogelijk vergroten. Houdt er rekening mee dat hier vaak wel meer kosten aan verbonden zitten.  

Wanneer u uw fiets batterij laat reviseren is er geen garantie op het herstel van uw batterij, en vaak vallen de resultaten van het reviseren tegen. Wanneer de cellen van uw fiets batterij zo erg beschadigd zijn bestaat er een kans dat de revisie helemaal niets oplevert, of dat het de batterij alleen maar meer beschadigd, waardoor de fiets batterij uiteindelijk onherstelbaar is.   

 

Fietsbatterij reviseren kosten 

Het reviseren van een fiets batterij kan gemakkelijk bij een e-bike specialist of lokale fietsenmaker worden gedaan, echter kost het vaak een hoop geld. Het reviseren van een fiets batterij verschilt altijd in prijs, afhangend van de batterij zelf, en hoe lastig het reviseren is. De kosten van het reviseren van een fiets batterij liggen meestal tussen de €250 en €600. Deze bedragen zijn soms wel hoger dan de nieuwprijs van de batterij zelf. Het aanschaffen van een nieuwe batterij is dan ook bijna altijd voordeliger dan het reviseren van uw oude batterij. Het kan namelijk zo zijn dat uw gereviseerde fiets batterij het na een aantal maanden of zelfs weken het weer begeeft, en u nogmaals revisiekosten zult moeten betalen.

  

Tijd voor een nieuwe fiets batterij? Bekijk hier ons uitgebreide assortiment.  

 

Zelf fiets batterij reviseren 

Een veelgestelde vraag omtrent e-bike batterijen is of de batterij eigenaar zijn of haar batterij zelf kan reviseren. Alhoewel het niet is aan te raden, is het wel mogelijk. Er bestaan twee soorten fietsbatterijen, namelijk: NiMh (Nikkel Metaal Hydride) en Li-ion (Lithium Ion) batterijen. Deze twee batterijen moeten op verschillende manieren worden gereviseerd:  

 

Reviseren NiMh fietsbatterij 

Het reviseren van een NiMh fiets batterij is heel erg gemakkelijk en doet u door de batterij volledig te ontladen en daarna weer op te laden. Voer dit proces meerdere malen uit door iedere keer uw batterij volledig leeg te fietsen. Zorg dat wanneer de batterij helemaal ontladen is, u deze eerst tot kamertemperatuur laat afkoelen voordat u deze aan de lader legt. Ook hier is het belangrijk om te weten dat dit geen garantie geeft op een beter werkende batterij. Het zelf reviseren van een fiets batterij brengt altijd groot risico met zich mee en er bestaat een kans dat de batterij alleen maar meer beschadigd raakt. 

 

Meer tips over het goed opladen van uw fiets batterij vindt u hier.  

 

Reviseren Li-ion fietsbatterij 

Li-ion batterijen zijn vooral te vinden in de nieuwste generatie van e-bikes. Ze hebben een ontzettend lange levensduur en zijn daarom ook lastig te ontladen. Het reviseren van deze batterijen is dan ook iets gecompliceerder dan bij NiMh fietsbatterijen. Wanneer een Li-ion batterij gereviseerd moet worden zal dit worden aangegeven door een laag voltage in de batterij. Het voltage zal dus weer verhoogd moeten worden. Om een Li-ion batterij te reviseren kunt u de volgende stappen doorlopen:  

 • Stap 1: het voltage van de fiets batterij verhogen. Dit doet u door de fiets batterij met de juiste energiebron te verbinden. Hiervoor kunt u een andere batterij met hetzelfde voltage gebruiken. 
 • Stap 2: verbind uw lege fiets batterij met de energiebron. Verbind de rode sonde van de batterij met de positieve pool van de energiebron. Verbind daarna de zwarte sonde van de batterij met de negatieve pool van de energiebron.  
 • Stap 3: Controleer het voltage van uw lege fietsbatterij. Als de batterij aan de energiebron is gekoppeld zal het voltage van laag naar hoog toenemen. Zodra het voltage van de batterij stabiliseert gaat u verder naar stap 4. 
 • Stap 4: koppel de fiets batterij los van de energiebron. 
 • Stap 5: plaats de fiets batterij aan de oplader. Nu het voltage van de lege batterij weer hoog is, herkent de oplader de batterij weer. Als het goed is zal de batterij nu weer moeiteloos opladen. 
 • Stap 6: Laat de opgeladen fiets batterij afkoelen en plaats deze weer in uw elektrische fiets.  

 

E-bike batterij reviseren 

Let op! Zelfs als u een achtergrond hebt in elektrotechniek raden wij het niet aan om zelf uw fiets batterij te reviseren. Wanneer het reviseren van een batterij niet op de juiste manier gebeurt, kan de fiets batterij nog meer schade oplopen en is het mogelijk dat u uw batterij helemaal niet meer kunt gebruiken. Daarnaast is er ook een groot risico op onveilige situaties zoals een ontploffing of ontbranding van de batterij. Wilt u uw batterij toch laten reviseren? Laat dit dan door een expert doen.  

Is uw fiets batterij aan vervanging toe en wilt u teleurstellingen voorkomen? Dan kunt u uw fiets batterij het beste vervangen door een nieuwe. Bekijk hier ons uitgebreide assortiment en vindt de juiste batterij voor uw elektrische fiets.  

 

Voor vragen over uw fiets batterij en welke het beste geschikt is kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Lees ook:
 1. Hoe kunt u zich als elektrisch fietser goed voorbereiden op de wintermaanden?

  Hoe kunt u zich als elektrisch fietser goed voorbereiden op de wintermaanden?

  Lees meer
 2. De belangrijkste fietsbatterij termen zoals Wattuur en ampère: een simpele uitleg!

  De belangrijkste fietsbatterij termen zoals Wattuur en ampère: een simpele uitleg!

  Lees meer
 3. 7 voordelen van de e-bike

  7 voordelen van de e-bike

  Lees meer