Hoe kunt u zich als elektrisch fietser goed voorbereiden op de wintermaanden?

Hoe kunt u zich als elektrisch fietser goed voorbereiden op de wintermaanden?

De dagen worden korter, de nachten steeds langer en de temperatuur buiten blijft maar dalen. Binnenkort worden we weer getroffen door een koude winter waarbij het van uiterste belang is dat u veilig op pad gaat. Zowel voor uw e-bike als uzelf is het belangrijk dat u goed voorbereidt op de e-bike stapt, zeker wanneer u van plan bent in het donker of wanneer het vriest te fietsen. In deze blog geven we u tips om te voorkomen dat u in de kou stil komt te staan!

 Veilig fietsen op de e-bike

 Aangezien de dagen steeds korter worden bestaat er een grote kans dat u dagelijks naar of van het werk in het donker fietst. Dat is helemaal niet erg, mits u goedwerkende verlichting op uw elektrische fiets heeft. In de wintermaanden komt het helaas vaker voor dat fietsers over het hoofd worden gezien door autobestuurders, en er dus meer ongelukken gebeuren. 

Controleer daarom uw fietsverlichting iedere keer voordat u op de fiets stapt. Met goedwerkend voor- en achterlicht bent u altijd goed zichtbaar in het verkeer. Daarnaast zijn er ook accessoires met reflecterende elementen zoals fietstassen die ervoor zorgen dat u goed te zien bent voor andere bestuurders.

 

E-bike voorbereiding

 Hebben uw fietsbanden een goed profiel? Doen uw remmen het nog goed? Is de ketting goed ingesmeerd, en heeft uw zadel de juiste hoogte om goed te kunnen stoppen? Dit zijn allemaal belangrijke dingen om te controleren voordat u op een winterse dag de elektrische fiets op stapt.

 

Wist u dat?

In de winter kun je je fietsbanden beter iets minder hard oppompen, waardoor ze een groter bandoppervlak op het wegdek hebben. Met hard-opgepompte banden glijd je namelijk eerder uit de bocht, zeker wanneer het heeft gevroren.

 

Om zeker te zijn kunt u ook langs uw lokale fietsenmaker of e-bike specialist om uw e-bike een goede winteronderhoudsbeurt te geven. Dit is niet alleen goed voor het goed behouden van uw elektrische fiets, maar ook zeker voor uw veiligheid onderweg!

 

Fietsonderhoud in de winter

Heeft het flink gesneeuwd tijdens uw fietstocht en zit er sneeuw op uw e-bike? Zorg dat u dit goed schoon en droog maakt zodra u thuis bent. Zo voorkomt u roest aan uw kostbare fiets en zorgt u ervoor dat onderdelen van uw e-bike niet kunnen bevriezen zodra uw fiets voor een langere tijd stilstaat in de kou.

 

Fietsbatterijen in de winter

Zoals u weet kunnen fietsbatterijen niet goed tegen extreme temperaturen, dus ook zeker niet tegen de barre kou! Waar ons lichaam harder moet werken wanneer de kou ons lichaam bekruipt, gebeurt de fietsbatterij hetzelfde: wanneer het koud is stroomt de energie minder makkelijk door het batterijsysteem. Dit kan ervoor zorgen dat de actieradius van uw fietsbatterij met lage temperaturen kleiner is dan normaliter.

 

Wist u dat?

In de winter haal je meestal rond de 10% minder kilometers uit een fietsbatterij dan in de zomer.  

 

Wanneer een fietsbatterij té lang aan extreme kou is blootgesteld kan dit slechte gevolgen hebben op de functionaliteit van de batterij. Om uw batterij zo goed mogelijk te beschermen tegen de kou raden wij u aan om uw kostbare fietsbatterij nét wat meer zorg te bieden. Zo voorkomt u dat uw batterij er ineens mee stopt.

 

Dus, hoe kunt u het beste met uw fietsbatterij omgaan in de winter?

 1. Tijdens het fietsen

Een fietsbatterij in de winter gebruiken is meestal geen probleem wanneer de temperatuur boven 0°C blijft. Als u een afneembare batterij heeft, laat deze dan niet op de e-bike zitten wanneer u tijdens uw fietstocht even pauzeert om ergens een kopje koffie te drinken. Echter, neem uw batterij mee naar binnen en berg deze veilig op in een tas.  

Ook een fietscomputer of display kan niet heel goed tegen kou en vocht, dus verwijder deze ook wanneer u uw elektrische fiets ’s winters buiten laat staan.

Er zijn ook speciale beschermhoezen voor uw fietsbatterij en andere elektrische fietsonderdelen die uw e-bike beschermen tijdens het fietsen. Deze hoezen beschermen uw e-bike onderdelen van bijvoorbeeld vocht- of vorstschade onderweg.  

 

 1. Opbergen en vervoeren

Wanneer u uw fietsbatterij na een fietstocht opbergt is het erg belangrijk dat u de batterij in een ruimte op kamertemperatuur opbergt. Leg de batterij zeker niet op een plek waar de temperatuur ’s nachts of zelfs overdag rond het vriespunt ligt. De combinatie van de kou en het niet gebruiken van de batterij kan heel slecht zijn voor de cellen in de fietsbatterij.

In de winter kunt u uw fietsbatterij het beste in huis opbergen, waar de batterij veilig en op een warme plek ligt. Voor extra bescherming tegen kou, vocht en andere soort schade kunt u ervoor kiezen om uw batterij in een beschermende batterijtas te bewaren.

 

 1. Fietsbatterij opladen

Is uw batterij leeg na een lekkere lange fietstocht op een mooie zonnige winterdag, en wilt u de batterij weer opladen zodra u thuis bent? Wacht eerst even tot de batterij op kamertemperatuur is. Een ijskoude fietsbatterij aan de lader leggen is meestal geen goede combinatie, en kan ook leiden tot batterijschade.

Ook het laden zelf is het beste voor de batterij wanneer dit in een ruimte op kamertemperatuur gebeurt. Het liefst in een temperatuur tussen de 10°C and 30°C. Ruimtes zoals een schuur, berging of garage hebben onze voorkeur!

 

Meer tips over het juist laden van uw fietsbatterij vindt u hier.

 

Wij hopen dat deze blog u goed heeft geïnformeerd over hoe u zich als e-biker het beste kunt voorbereiden op de wintermaanden. E-bikebatterij wenst u nog veel veilige kilometers toe!

 Werkt uw fietsbatterij niet meer zoals voorheen en denkt u een nieuwe nodig te hebben? Bekijk dan hier ons uitgebreide assortiment.

Lees ook:
 1. Hoe lang duurt het opladen van de batterij van mijn elektrische fiets?

  Hoe lang duurt het opladen van de batterij van mijn elektrische fiets?

  Lees meer
 2. Help uw fietsbatterij de winter door!

  Help uw fietsbatterij de winter door!

  Lees meer
 3. Is mijn fiets batterij aan vervanging toe?

  Is mijn fiets batterij aan vervanging toe?

  Lees meer