Hoe voorkom ik een fietsbatterij brand?

Hoe voorkom ik een fietsbatterij brand?

U heeft het misschien wel ooit in het nieuws gezien: “ebike in brand door kapotte batterij”. Helaas komt het wel eens voor dat fietsbatterijen ontbrand raken doordat er iets mis is met de batterij zelf. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, en dat willen we natuurlijk niet! In deze blog geven we u een aantal tips hoe u een fietsbatterij brand het beste kunt voorkomen. 

Hoe raakt een fietsbatterij in brand?

Fietsbatterij branden komen gelukkig zelden voor, maar wanneer het gebeurd is het meestal bij oude-, beschadigde-, of niet goed onderhouden batterijen. Het is daarom ook heel belangrijk dat we voorzichtig met onze fietsbatterijen omgaan, en deze niet gebruiken wanneer we merken dat er iets mis is. Denk bijvoorbeeld aan wanneer uw batterij abnormaal warm wordt tijdens het fietsen, of wanneer uw batterij flink beschadigd is door een harde val.

Een batterij gebruiken of opladen wanneer deze heel oud of beschadigd is kan ervoor zorgen dat er iets binnenin de batterij zelf misgaat, en raakt deze mogelijk ontbrand. Wanneer een fietsbatterij ontbrand raakt betekend het dat een materiaal binnenin de batterij zo warm wordt dat het begint te roken. Wanneer de batterij dan niet meteen is uitgeschakeld kunnen er uiteindelijk kunnen er vlammen ontstaan en vliegt de batterij in brand. Soms is er ook sprake van een ontploffing.

 

Fietsbatterij brand voorkomen

batterijen blijven natuurlijk elektrische apparaten waar we altijd voorzichtig mee om moeten gaan, maar gelukkig hebben we wel een aantal handige tips om zo veel mogelijk te voorkomen dat uw batterij ontbrand raakt en gevaarlijke situaties kan veroorzaken.

 

Tijdens het laden

 1. Houdt uw fietsbatterij in de gaten wanneer deze aan de oplader ligt. Dit hoeft niet constant, maar af en toe even checken of de temperatuur van de batterij niet te hoog wordt is belangrijk. Laadt uw batterij daarom nooit ‘s nachts op wanneer u slaapt.
 2. Laat uw batterij niet te lang aan de oplader liggen en haal de batterij van de lader af zodra deze helemaal vol is.
 3. Gebruik een oplader die officieel geschikt is voor uw batterij en schaf vooral geen goedkope, namaakversie van een oplader aan!
 4. Zorg dat de batterij zijn warmte kwijt kan tijdens het laden door deze op een vlakke ondergrond te leggen.
 5. Voor de zekerheid is het slim om uw batterij in een aparte ruimte op te laden. Het liefst op een ‘onbrandbare plek’ of dicht bij een rookmelder. Mocht uw batterij beschadigd zijn en tijdens het branden ontbrand raken, dan verspreiden de vlammen zich hopelijk niet te snel.

 

Batterij bescherming

Bescherm uw batterij met een beschermhoes of batterijtas en voorkom dat uw batterij schade oploopt tijdens het fietsen of wanneer u uw batterij opbergt. Beschermhoezen zorgen ervoor dat uw batterij tijdens of na het fietsen beschermd worden tegen waterschade en krassen. Na het fietsen kunt u uw batterij het beste in een batterijtas bewaren. Mocht u uw batterij dan tijdens het vervoeren uit uw handen laten vallen, dan wordt de valschade in ieder geval beperkt.

 

Tijdens het fietsen

Bent u gevallen met de fiets? Of is de batterij tijdens het bevestigen of uitnemen op de grond gevallen en beschadigd? Let dan extra goed op tijdens het fietsen of de batterij niet te warm wordt of dat deze niet gaat roken. Wanneer u merkt dat er iets niet goed is met uw batterij kunt u deze het beste naar een batterij expert sturen voor een check-up. Wanneer uw batterij helemaal niet meer goed werkt is de beste oplossing om deze door een nieuwe batterij te vervangen.

 

Wat te doen bij batterijbrand?

Mocht het zo zijn dat ondanks het goed onderhouden van uw fietsbatterij, deze alsnog in de fik vliegt, stap dan zo snel mogelijk van uw fiets af en bel 112. Probeer uw batterij niet zelf met water te blussen. Er kunnen namelijk stofjes in de batterij zitten die niet goed met waterstof te combineren zijn.

Wanneer er enkel rook uit uw batterij komt kunt u deze wel zelf blussen met zand of veel water. Probeer de rook niet te veel in te ademen aangezien hier schadelijke stoffen in kunnen zitten. Zodra de batterij is geblust, moet deze minimaal 48 uur in een vak met water of zand liggen om te voorkomen dat de batterij opnieuw ontbrandt raakt. Wanneer de batterij na 48 uur geen rook- of vuursignalen toont, dan kunt u uw batterij het beste naar een milieustraat brengen en vervangen door een nieuwe.

 

Voor de zekerheid toch maar een nieuwe batterij aanschaffen? Bekijk hier ons assortiment en vindt de juiste batterij voor uw elektrische fiets. Voor vragen over uw batterij of productadvies kunt u contact op nemen met onze klantenservice.  

Lees ook:
 1. Bescherm uw fietsbatterij tegen de hitte!

  Bescherm uw fietsbatterij tegen de hitte!

  Lees meer
 2. Wanneer moet ik de batterij van mijn elektrische fiets vervangen?

  Wanneer moet ik de batterij van mijn elektrische fiets vervangen?

  Lees meer
 3. E-bike koopgids: waar op letten bij aankoop elektrische fiets?

  E-bike koopgids: waar op letten bij aankoop elektrische fiets?

  Lees meer