magnaicons/hamburger

Menu

Verlanglijst

Onderhoud

  1. De belangrijkste fietsbatterij termen zoals Wattuur en ampère: een simpele uitleg!

    Wanneer u op zoek gaat naar een nieuwe fietsbatterij, lader of elektrische fiets dan komt u al gauw termen tegen die u wellicht niet veel zeggen. Denk bijvoorbeeld aan Watturen, ampère en capaciteit. De betekenis weten van deze termen kan u zeker helpen bij het kiezen van de juiste batterij of lader voor uw elektrische fiets! In deze blog leggen we u precies uit wat de verschillende termen betekenen, hoe ze verschillen en waarom ze belangrijk zijn voor het aanschaffen van een nieuwe fietsbatterij.

    {{widget type="Magna\VideoEmbed\Block\Widget\VideoEmbed" video_url="Imh0dHBzOlwvXC93d3cueW91dHViZS5jb21cL3dhdGNoP3Y9TG56a3lBN285WE0mdD0xMnMi" video_thumbnail="eyJzcmMiOiJ3eXNpd3lnXC9XYXRlcnNjaGFkZV92b29ya29tZW5fLnBuZyIsImFsdCI6IllvdVR1YmUiLCJ3aWR0aCI6IjE5MjAiLCJoZWlnaHQiOiIxMDgwIn0-" max_width="InctZnVsbCI-" _dataEncoded="1"}}

  2. Nieuwe fiets batterij gebruiken? Lees de stap-voor-stap gids

    U heeft zojuist uw e-bike batterij ontvangen en bent klaar om uw e-bike een nieuw leven in te blazen met een nieuwe e-bike batterij. Maar wat zijn dingen waar u rekening mee moet houden bij het eerste gebruik van uw e-bike batterij?

    Het eerste gebruik van een fietsbatterij is cruciaal voor de levensduur en kwaliteit van de fietsbatterij. Er zijn een aantal tips die wij u mee willen geven, voor het waarborgen van de kwaliteit en actieradius van uw batterij. Dit is alles wat u moet weten voordat u de nieuwe fietsbatterij in gebruik neemt:

    {{widget type="Magna\VideoEmbed\Block\Widget\VideoEmbed" video_url="Ik5pZXV3ZSBmaWV0cyBiYXR0ZXJpaiBnZWJydWlrZW4_IExlZXMgZGUgc3RhcC12b29yLXN0YXAgZ2lkcyI-" video_thumbnail="eyJzcmMiOiJ3eXNpd3lnXC9UaHVtYm5haWwuanBnIiwiYWx0IjoiWW91VHViZSAiLCJ3aWR0aCI6IjE5MjAiLCJoZWlnaHQiOiIxMDgwIn0-" max_width="InctZnVsbCI-" _dataEncoded="1"}}

    Wat moet ik doen als ik mijn batterij binnenkrijg?

    Wanneer u de batterij voor uw e-bike binnenkrijgt laadt u de fietsbatterij eerst volledig op, zonder het laadproces te onderbreken. Leg de fietsbatterij dus aan de oplader en laad de fietsbatterij tot 100% op, zonder de stekker uit het stopcontact te halen of de stekker uit de fietsbatterij te halen.

    Daarna kunt u de fietsbatterij gaan gebruiken, hierbij is het ontladen van de batterij belangrijk. Het ontladen van een e-bike batterij is het leegfietsen van de batterij. Dit hoeft niet in één keer gedaan te worden, maar kan dus in meerdere fietstochten gedaan worden. Het leegfietsen van de fietsbatterij houdt in dat u de batterij leegfietst tot 10-15%, helemaal leegfietsen is niet nodig. Deze stappen doorloopt u in totaal drie keer. Kortom: wanneer de batterij onder de 10-15% is, laadt u deze weer volledig op en ontlaadt u de batterij opnieuw door de batterij leeg te fietsen naar 10-15%.  

     

    Opladen

    De laadtijd van een batterij verschilt per batterij. Grotere, sterkere batterijen hebben een langere laadtijd dan de kleinere batterijen. Met een standaard oplader dient u rekening te houden met ongeveer 6-8 uur bij grotere batterijen en bij kleinere batterijen 3-5 uur. Met een snellader gaat dit proces bijna twee keer zo snel als bij een standaard lader. 

    U kunt de laadtijd van een fietsbatterij zelf berekenen. Dit kunt u doen door te kijken naar het aantal Ah (Ampère uur) van een fietsbatterij en het aantal A (Ampère) van een lader. U deelt het aantal Ah van de fietsbatterij door het aantal A van de lader, bijvoorbeeld:

    Een fietsbatterij heeft 14Ah en de lader 2A, dan duurt het 7 uur voordat de batterij volledig opgeladen is. Heeft u een lader van 4A, dan duurt het 3,5 uur voordat de batterij volledig opgeladen is. Dus hoe hoger het aantal Ampère van de lader, hoe sneller uw batterij opgeladen is. 

    Lees hier onze uitgebreide blog over het opladen van een e-bike batterij.

     

    Bewaren

    Bewaar de batterij bij voorkeur op een donkere en koele plek met een temperatuur tussen de +5°C en de +25°C.

     

    Opbergen voor een langere tijd

    Wanneer u voor een langere tijd geen gebruik maakt van uw e-bike batterij, is het van belang om de batterij uit uw fiets te halen en de batterij op een droge en koele plek op te bergen, bij voorkeur in een fietsbatterij-tas. Berg de batterij nooit leeg op, om diepteontlading te voorkomen. Iedere batterij heeft last van zelfontlading, waarbij de batterij langzaam leegloopt, dit is helaas niet te vermijden. Wanneer u de batterij leeg opbergt en de batterij langzaam zichzelf ontlaadt kan er diepteontlading ontstaan. Hierdoor kan de batterij uiteindelijk kapotgaan. Ons advies is om de batterij met een lading tussen de 60- en 80% op te bergen en ongeveer iedere 3 maanden de batterij bij te laden tot 60-80%.

     

    Weersomstandigheden

    Houd er rekening mee dat tijdens het rijden met lage en hoge temperaturen, de prestaties van de fietsbatterij en het bereik minder zullen zijn. Dit komt omdat de cellen van uw e-bike batterij vloeibaar zijn. Deze cellen presteren beter bij bepaalde temperaturen, en bij koude of hete temperaturen minder.

    Lees hier meer over wat u kunt doen om uw e-bike voor te bereiden op de wintermaanden en koudere dagen. En lees hier wat u kunt doen om uw fietsbatterij te beschermen tegen de hitte.

     

    Levensduur verlengen

    De levensduur van uw batterij is niet eenduidig vast te stellen en is afhankelijk van verschillende factoren zoals; omgeving, opslag en gebruik. Bij veroudering kan de capaciteit van de batterij, ondanks goede verzorging, langzaam verminderen. Hier kunt u meer lezen over het verlengen van de levensduur van uw batterij.

    Wij geven op de Ebikebatterij.be Facebook u wekelijks tips en advies over e-bikes en batterijen. Daarnaast hebben wij een maandelijkse nieuwsbrief waarin we u op de hoogte houden van allerlei informatie en ontwikkelingen voor e-bikes en batterijen.  

      Afvoeren oude fietsbatterij

    Het is belangrijk om uw batterij bij de juiste plek te recyclen, zodat de fietsbtterijen op een duurzame wijze recyclet kunnen worden. Informeer bij uw recyclagepark of bij het verkooppunt van uw e-bike waar u uw oude fietsbatterij kunt recyclen. 

  3. Mag een elektrische fiets buiten staan?

    Alhoewel elektronica en water in de meeste gevallen een slechte combinatie is, kunt u van de meeste elektrische fietsen verwachten dat ze goed tegen slechte weersomstandigheden, en dus ook een flinke regenbui kunnen. De vraag is natuurlijk wel of het slim is om uw elektrische fiets buiten te laten staan? Gaan een elektrische fiets en regen goed samen? We hebben het voor u uitgezocht!

  4. Vervangende of originele fietsbatterij?

    We krijgen regelmatig de vraag of een vervangende (ook wel compatibele genoemd) fiets batterij net zo goed is als een originele. Wat ons betreft een lastige kwestie aangezien er zo veel producten op de markt worden gebracht waardoor het onmogelijk is om alle vervangende als zowel de originele types over één kam te scheren. Niet alle originele batterijen zijn goed en niet alle vervangende batterijen werken uitstekend. Dat gezegd hebbende, zijn er wel een aantal zaken die we u willen uitleggen.

    {{widget type="Magna\VideoEmbed\Block\Widget\VideoEmbed" video_url="Imh0dHBzOlwvXC93d3cueW91dHViZS5jb21cL3dhdGNoP3Y9RVhFRG1IcW1HcXci" video_thumbnail="eyJzcmMiOiJ3eXNpd3lnXC9UaHVtYm5haWwtMl9rb3BpZS5qcGciLCJhbHQiOiJZb3VUdWJlIiwid2lkdGgiOiIxOTIwIiwiaGVpZ2h0IjoiMTA4MCJ9" max_width="InctZnVsbCI-" _dataEncoded="1"}}

  5. Hoe voorkom ik een fietsbatterij brand?

    U heeft het misschien wel ooit in het nieuws gezien: “ebike in brand door kapotte batterij”. Helaas komt het wel eens voor dat fietsbatterijen ontbrand raken doordat er iets mis is met de batterij zelf. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, en dat willen we natuurlijk niet! In deze blog geven we u een aantal tips hoe u een fietsbatterij brand het beste kunt voorkomen. 

  6. Het nieuwe Bosch Performance CX Smart aandrijvingssysteem

    Afgelopen maand heeft Bosch haar nieuwste innovaties gepresenteerd waarvan er één bovenuit sprong; het nieuwe Bosch Performance CX driving system. Technisch gezien is er niets veranderd aan de inhoud van de motor ten opzichte van de 2021 motor. Maar alles eromheen daarentegen wel. De eBike Flow-app, bedieningseenheid, een nieuwe batterij en het display zullen van belang zijn het komende jaar voor Bosch. Met als doel om de e-bike community te voorzien van meer rijplezier. Hoe Bosch dat van plan is lichten wij toe in deze blog!

  7. Actieradius elektrische fiets: hoe zit dat nu precies?

    U staat op het punt om een nieuwe fietsbatterij aan te schaffen en enkele vragen rondom de actieradius blijven bij u rondcirkelen, wat kan ik nou verwachten van mijn nieuwe fietsbatterij? Hoeveel km kan ik er mee afleggen? Welke factoren zijn er van belang? In deze blog proberen wij u hierin wegwijs te maken.

    {{widget type="Magna\VideoEmbed\Block\Widget\VideoEmbed" video_url="Imh0dHBzOlwvXC93d3cueW91dHViZS5jb21cL3dhdGNoP3Y9ZExDRHVDNHVLTWsmdD0xN3Mi" video_thumbnail="eyJzcmMiOiJ3eXNpd3lnXC9BY3RpZXJhZGl1c18ucG5nIiwiYWx0IjoiWW91VHViZSAiLCJ3aWR0aCI6IjE5MjAiLCJoZWlnaHQiOiIxMDgwIn0-" max_width="InctZnVsbCI-" _dataEncoded="1"}}

  8. Op reis met de e-bike: tips voor een onvergetelijke fietsvakantie!

    Vindt u het heerlijk om te fietsen op vakantie, maar wilt u ook nog genoeg energie overhouden om na een lange fietstocht mooie steden te bezoeken en wat cultuur te snuiven? Dan is een fietsvakantie op de e-bike de perfecte oplossing! Voor optimaal genot van uw lang verlangde fietsvakantie is het essentieel om altijd goed voorbereid op pad te gaan en om uw fietsbatterij onderweg zorgvuldig te onderhouden. In deze blog geven we u de beste tips voor een onvergetelijke fietsvakantie!

  9. 7 voordelen van de e-bike

    De laatste jaren is de e-bike enorm gestegen in zijn populariteit. Niet zo vreemd, gezien alle voordelen die een elektrische fiets met zich meebrengt. Twijfelt u nog om een elektrische fiets aan te schaffen? Hier zijn 7 redenen om het wel te doen!

  10. Wat is een speed pedelec?

    Een speed pedelec; u heeft er vast wel eens van gehoord. Deze nieuwe soort elektrische fiets is erg populair, vooral onder de woon-werkverkeer fietsers. Wilt u alles over de speed pedelec te weten komen en kijken of deze geschikt is voor uzelf? Lees dan deze blog!

     

    Wat is een speed pedelec

    Een speed pedelec is een nieuwe soort elektrische fiets waarmee je een maximale snelheid van 45 kilometer per uur kunt bereiken. Speed pedelecs worden ook wel ‘speedbike’ of ‘speed e-bike’ genoemd. Speed pedelecs zijn over het algemeen wel duurder dan normale e-bikes en mogen alleen op bromfietspaden of de rijbaan gebruikt worden. Ze zijn dus vooral geschikt voor langere ritten met weinig stops en sportief gebruik.

     

    Verschil tussen speed pedelec en e-bike

    Wat is precies het verschil tussen een speed pedelec en een gewone elektrische fiets?

    Bij beide wordt u door een elektrische motor tijdens het fietsen ondersteund. Het verschil ligt bij de kracht van de motor en trapondersteuning. Een speed pedelec biedt namelijk een ondersteuning tot maximaal 45 km/u. Bij een standaard e-bike is dit rond de 25 km/u.

    Een ‘gewone’ e-bike is vooral geschikt voor kortere afstanden, kort woon-werk verkeer of recreatief gebruik zoals zondagse fietstochten.

    Een speed pedelec is minder geschikt voor recreatief gebruik of korte ritjes op en neer naar de supermarkt. Deze speed bikes worden meestal gebruikt door fanatieke fietsers die iedere ochtend files vermijden en lekker snel op werk willen zijn.  

     

    Zithouding

    Ook de zithouding is op een speed pedelec anders dan vele recreatieve e-bikes. Bij een gewone elektrische fiets heeft men vaak de keuze tussen een ‘heren- ‘of ‘damesframe’ met een hoge of lage instap. Bij recreatieve fietsen zit u vaak ook meer rechtop. Speed pedelecs hebben standaard een sportievere houding en houden vaak een ‘herenmodel’ met hoge instap aan.

     

    Is een speed pedelec geschikt voor mij?

    Speed pedelec fietsen zijn geschikt voor woon-werkverkeer e-bikers. Stapt u iedere ochtend op de fiets naar uw werk? Of wilt u juist overstappen naar een gezonder- en milieuvriendelijker alternatief voor de auto? Dan is een speed pedelec een perfecte match. Met een speed pedelec bent u gegarandeerd met een rap tempo op werk.

     

    Wist u dat?

    Ongeveer 30% van de Nederlands neemt regelmatig de fiets naar het werk. De stijgende populariteit van de e-bike zorgt de laatste jaren voor een flinke toeneming!  

    Meer weten over woon-werkverkeer op de e-bike en waarom het goed is om de overstap van auto naar elektrische fiets te maken? Lees het hier.

     

    Regels speed pedelec

    Door de hoge snelheid die een speed pedelec kan behalen gelden er wel andere regels dan voor een gewone elektrische fietsen. We hebben ze hier op een rijtje gezet:

    Minimale leeftijd: De minimale leeftijd om op een speed pedelec te kunnen fietsen is 16 jaar. Dit omdat de speed pedelec officieel onder de brommerwetgeving valt.

     

    Plaats op de weg: Voor uw plaats op de weg als speed pedelec fietser moet u dezelfde regels als bromfietsers aan houden. De belangrijkste regels zijn: buiten de bebouwde kom rijdt u op het fietspad en binnen de bebouwde kom op de rijbaan. Op sommige plekken zijn er speciale speed pedelec banen. Wanneer u deze treft fietst u uiteraard daar.

     

    Rijbewijs: voor het berijden van een speed pedelec heeft u een AM-rijbewijs (brom-/snorfietsrijbewijs) nodig.

     

    Kenteken: sinds januari 2017 moet een speed pedelec voorzien zijn van een geel kentekenplaat. Deze kan door uw fietsenwinkel worden aangevraagd.

     

    Helm: aangezien een speed pedelec onder de bromfietswetgeving valt, is het dragen van een help op een speed pedelec verplicht. Ook moet er een achteruitkijkspiegel op de speed pedelec worden gemonteerd.

     

    Verzekering: voor een speed pedelec moet u minimaal voor Wettelijke Aansprakelijkheid verzekerd zijn.

     

    Passagier meenemen: op een speed pedelec is het verboden een (of meerdere) passagiers mee te nemen. Ook mogen er geen kinderen in een kinderzitje mee.

     

    Snelheid: een speed pedelec kan een maximale snelheid van 45 km/u behalen. Dit is alleen niet op alle wegen toegestaan. Binnen de bebouwde kom mag u op een speed pedelec maximaal 30 km/u rijden. Buiten de bebouwde kom is dit 40 km/u en op de rijbaan 45 km/u.

     

    Speed pedelec fiets batterij

    De batterij is het belangrijkste onderdeel van de speed pedelec. De batterij bepaald namelijk hoe lang u tijdens het fietsen ondersteund wordt. De verschillende standen van uw fiets bepalen ook welke snelheid u gemiddeld kunt behalen. Een snelheid van 45 km/u wordt bijvoorbeeld meestal alleen in de hoogste standen behaald.

     

    Let op!

    Hoe hoger de ondersteuningsstand, hoe minder lang de batterij mee gaat. Denk dus van tevoren goed na over de afstand die u van plan bent af te leggen. Rijdt u de hele tijd op turbo stand? Dan kan het zijn dat uw batterij twee keer zo snel leeg is dan wanneer u op een normale of eco stand fietst.

    Om lange afstanden in een hoge stand te kunnen afleggen heeft u een batterij nodig met een hoge actieradius en grote capaciteit. Dit zijn vaak accu’s met 600 tot over de 1000 watturen (Wh). Voor ons assortiment aan geschikte fiets batterijen kunt u hier terecht.

     

    Onderhoud

    Naast het kiezen van de juiste batterij is het onderhoud ook erg belangrijk. Voor optimale bescherming van uw batterij tijdens en na het fietsen kunt u uw batterij het beste in een batterij tas opbergen. Zo voorkomt u water-, extreme temperatuur-, en andere mogelijke schade.

     

    Nu dat u alles over de speed pedelec weet kunt u ervoor kiezen om er een aan te schaffen. Bij het kiezen van de juiste batterij voor uw e-bike of andere vragen kunt u altijd terecht bij onze klantenservice.

  11. E-bike koopgids: waar op letten bij aankoop elektrische fiets?

    Het aanschafproces van een e-bike kan nog wel eens ingewikkeld zijn omdat u met zoveel dingen rekening moet houden. Daarom hebben wij speciaal voor u een koopgids samengesteld waarin we precies vertellen waar u op moet letten tijdens het kopen van een elektrische fiets.

  12. Woon-werkverkeer op de e-bike

    Het aantal mensen dat regelmatig op de fiets naar het werk gaat neemt toe en komt grotendeels door de groeiende populariteit van de e-bike. Waarom zou u overstappen naar het gebruiken van een e-bike voor uw woon-werk verkeer? We hebben de belangrijkste argumenten hieronder voor u op een rijtje gezet!

Product is toegevoegd aan uw winkelwagen

Subtotaal van uw bestelling

Bestel nu! Bekijk winkelwagen magnaicons/cart