Hoe voorkomt u de diefstal van uw e-bike?

Hoe voorkomt u de diefstal van uw e-bike?

De e-bike is razend populair en de vraag naar e-bikes blijft groeien. Helaas is de e-bike niet alleen populair onder consumenten, maar ook bij dieven. 1 op de 10 nieuwe e-bikes wordt gestolen. Wat kunt u doen om het fietsdieven moeilijk te maken en te voorkomen dat u de dupe wordt van fietsdiefstal. Wij geven u graag een aantal tips die kunnen helpen om deze situatie te voorkomen.

Sloten

Het makkelijkste en de meest voor de hand liggende manier om fietsdiefstal te voorkomen zijn fietssloten. Om een e-bike goed op slot te zetten, is meer nodig dan alleen het ringslot van de elektrische fiets zelf. Wij adviseren u daarom om een tweede of zelfs derde slot aan te schaffen.

Het is hierbij belangrijk om te kijken naar de ART-kwaliteit van het slot. Een slot met een hoge ART-kwaliteit is moeilijk te kraken, al helemaal wanneer u voor verschillende sloten kiest. Dit keurmerk is in het leven geroepen door ANWB, RAY en TNO. De sloten zijn onderworpen aan verschillende tests en worden gemarkeerd door middel van sterren. De sloten kunnen 1 tot 5 sterren krijgen, hoe meer sterren hoe beter. De sloten met een ART-keurmerk worden door alle verzekeraars erkend. Kijk bijvoorbeeld naar een ringslot en een beugelslot en bevestig deze allebei op één elektrische fiets. Hoe meer sloten, hoe moeilijker het is voor de dieven om de fiets te stelen.

Bekijk hier onze fietssloten. De AXA Newton ProMoto +4 kettingslot, is gecertificeerd met ART4, wat betekent dat het slot goed beveiligd tegen diefstal en moeilijk te kraken is.

Het slot of de sloten moeten aan de ‘wereld’ vastgeketend worden. Er moet dus een vast, solide punt gekozen worden, waaraan de fiets bevestigd wordt. Denk hierbij aan een paal muur- of vloeranker met anti-inbraakschroeven. Wanneer de sloten alleen aan de fiets zelf bevestigd worden, kan de fiets zo meegenomen worden en de sloten op een later moment verwijderd worden. Daarnaast is het belangrijk om het slot niet op de grond te laten hangen en te zorgen dat er niet te veel spanning op staat. Hierdoor zorgt u ervoor dat het moeilijker is voor de fietsdief om de sloten te kraken of vernielen.

Ook thuis is uw e-bike niet volledig beschermd van fietsdieven. Zorg ervoor dat uw fiets ook thuis in de schuur of de garage op slot staat, hierbij kan een vloeranker of muuranker gebruikt worden. Inbrekers hebben het helaas tegenwoordig ook voorzien op e-bikes. Heeft u geen schuur of garage, bevestig dan haken, zodat u de fiets omhoog kunt takelen. Dit maakt het moeilijker voor de inbrekers om de e-bike mee te nemen. Wanneer mogelijk, is het verstandig om losse onderdelen zoals de batterij en display van de fiets af te halen. Dit maakt de elektrische fiets iets minder aantrekkelijk voor inbrekers.

Batterijslot

Bijna alle moderne batterijen zijn voorzien van een batterijslot. Met dit batterijslot zorgt u ervoor dat uw batterij goed bevestigd is op uw fiets. Wel adviseren wij u om bij openbare plekken of bij het langer stallen van uw fiets, de batterij te verwijderen uit de e-bike. Dit maakt de e-bike minder aantrekkelijk voor fietsdieven. Om de batterij veilig en beschermd mee te nemen onderweg, kunt u gebruik maken van een batterijbeschermtas.

Elektrische fietsverzekering

Natuurlijk wilt u niet dat uw fiets gestolen wordt, maar ook al heeft u alle bovenstaande maatregelen getroffen, kan het u altijd overkomen. Daarom is het wijs om een fietsverzekering af te sluiten. U kunt een e-bike laten verzekeren tegen bijvoorbeeld diefstal. Afhankelijk van de waarde van uw fiets en wat de verzekeringspolis dekt, betaalt u een maandelijkse premie. Door een fietsverzekering af te sluiten voor uw elektrische fiets, wordt in veel gevallen bij een diefstal de waarde van de gehele fiets vergoedt.  

GPS-tracking

Bij sommige elektrische fietsen is het mogelijk om met GPS de fiets te tracken met een ingebouwd GPS-systeem. U kunt hier ook een apart systeem voor aanschaffen, hierbij is het dan wel van belang om het op een plek te bevestigen op uw fiets, die niet opvallend zichtbaar is. Vraag om advies bij het verkooppunt, over waar u de GPS-tracking het beste kan bevestigen.

Er bestaan tegenwoordig GPS-trackers die ervoor zorgen dat wanneer iemand aan een slot of de fiets gaat rommelen, dat er allerlei toeters en bellen afgaan. Dit heeft een afschrikwekkende werking op fietsdieven en zorgt er in veel gevallen voor dat de fiets niet gestolen wordt.

Mocht het dan helaas toch zover komen dat uw elektrische fiets gestolen wordt, dan kunt u met een GPS-tracker precies achterhalen waar uw fiets zich bevindt. In veel gevallen wordt de gestolen fiets met een GPS-tracker teruggevonden.

Parkeren

Ook al heeft u genoeg sloten en andere voorzorgsmaatregelen getroffen, kan een fietsdief op bepaalde plekken ongezien te werk gaan en is fietsdiefstal alsnog mogelijk.  De plek waar u uw e-bike parkeert, is dus ook erg belangrijk. Het is verstandig om uw fiets te plaatsen op openbare, drukbezochte of bewaakte plekken, zoals een bewaakte fietsenstallen of een drukke winkelstraat. Op deze plekken hebben fietsdieven minder vrijspel en is er meer (sociale) controle. Op veiligstallen.nl kunt u zien waar u uw fiets veilig kunt parkeren.

Voorbereid

Helaas is het in sommige gevallen niet mogelijk om deze situatie te vermijden, ondanks alle voorzorgsmaatregelen die u getroffen heeft. Daarom is het belangrijk om te allen tijde belangrijke informatie beschikbaar te hebben, zodat de aangifte bij de politie vlotter gaat en de kans dat uw e-bike teruggevonden wordt groter is. Denk hierbij aan informatie als framenummer, de nummers van de sloten en het merk, type en de kleur van de fiets. Daarnaast is het verstandig om het aankoopbewijs van de fiets te bewaren. Mocht het dan zo ver komen, doe dan aangifte bij de politie. Dit kan tegenwoordig eenvoudig online bij de politie.

Door zoveel mogelijk van bovenstaande voorzorgsmaatregelen te nemen voorkomt u hopelijk vervelende, nare situaties en kunt u veilig op pad met uw e-bike. Laten we het fietsdieven zo moeilijk mogelijk maken.