De belangrijkste fietsbatterij termen zoals Wattuur en ampère: een simpele uitleg!

De belangrijkste fietsbatterij termen zoals Wattuur en ampère: een simpele uitleg!

Wanneer u op zoek gaat naar een nieuwe fietsbatterij, lader of elektrische fiets dan komt u al gauw termen tegen die u wellicht niet veel zeggen. Denk bijvoorbeeld aan Watturen, ampère en capaciteit. De betekenis weten van deze termen kan u zeker helpen bij het kiezen van de juiste batterij of lader voor uw elektrische fiets! In deze blog leggen we u precies uit wat de verschillende termen betekenen, hoe ze verschillen en waarom ze belangrijk zijn voor het aanschaffen van een nieuwe fietsbatterij.

Watt 

Watt is een eenheid van vermogen. Bij e-bikes betekent dit de energie die de elektromotor van uw e-bike per tijdseenheid verbruikt. Wanneer er over ‘Watt’ gesproken wordt, gaat het dus meestal niet over de fietsbatterij zelf, maar over de motor. Wattuur daarentegen is wél interessant wanneer het over fietsbatterijen gaat.  

 

Wattuur (Wh)  

De eenheid Wattuur (Wh) geeft aan hoeveel energie de batterij kan leveren. Hoe hoger de Wh-waarde van een batterij, hoe langer je met een elektrische fiets kunt fietsen. De Watturen worden niet altijd in de productomschrijving van een batterij benoemd, maar dit kunt u heel gemakkelijk zelf uitrekenen. Bij de meeste fietsbatterijen geldt de volgende formule voor het uitrekenen van Watturen: 

Bij de meeste fietsbatterijen geldt de volgende formule voor het uitrekenen van Watturen:  

Wh = Voltage (V) x ampère per uur (Ah) 

Neem bijvoorbeeld onze Bosch PowerPack 700 Frame Active fietsbatterij. Deze batterij heeft een capaciteit van 20.7 ampère per uur (Ah) en een Voltage van 36V. De totale capaciteit van de fietsbatterij is dan 745.2 Wh (20.7 x 36 = 745.2).  

  

Ampère hour (Ah) en Voltage (V) 

In productomschrijvingen van fietsbatterijen wordt de capaciteit van een batterij meestal in ampère hour uitgedrukt. Ampère hour (in het Nederlands ampère-uur) is de eenheid die aan geeft hoe lang een batterij stroom kan leveren gedurende 1 uur. Bijvoorbeeld; een batterij met 10Ah (ampère hour) kan gedurende 1 uur 10 ampère leveren. batterijen kunnen heel erg verschillen in Ah, en de Ah waarde varieert tussen 6.6Ah en 28Ah. De uiteindelijke capaciteit en prijs van de batterij kan niet alleen worden gemeten met Ah, en moet altijd in combinatie zijn met het Voltage van de batterij.  

Voltage, uitgedrukt als ‘V’ geeft aan hoeveel spanning er op de aansluiting van de batterij staat. Hoe hoger het voltage, hoe minder ampère er nodig is om hetzelfde effect te bereiken.   

Voltage wordt zowel bij onze batterijen als onze laders benoemd. Om de juiste oplader voor uw fietsbatterij te vinden kunt u dus naar V-waarde kijken. Om uw batterij goed te kunnen opladen moet de lader een output voltage hebben dat hoger is dan het voltage van de batterij. Dus een batterij met een capaciteit van 36V heeft een lader van bijvoorbeeld 42V nodig.  

 

Capaciteit 

In onze productomschrijvingen hebben we het vaak over de ‘capaciteit’ van de batterij. Dit is eigenlijk een ander woord voor Wattuur (of Ah x V) en wordt uitgedrukt in Wh. Je zou dus kunnen zeggen dat een bepaalde batterij een capaciteit heeft van 745.2Wh OF een capaciteit van 20.7Ah en 36V heeft. De capaciteit is het laadvermogen van een batterij, en hoe lang de batterij de motor van uw elektrische fiets energie kan geven. Hoe hoger de capaciteit van de batterij, hoe meer energie in de batterij kan worden opgeslagen, en dus hoe langer je met een e-bike kunt fietsen.  

De prijs van een fietsbatterij wordt deels bepaald door de capaciteit van de batterij. Voor batterijen met een hogere capaciteit betaalt u dan ook wat meer, maar dan kunt u wél langer van uw trapondersteuning genieten.  

 

Goed om te weten!  

Fietsbatterijen met een hoge capaciteit zijn vaak ook wat groter en/of zwaarder dan batterijen met een kleine capaciteit.  

 

2A/3A/4A Laders 

Ook zijn er verschillende soort laders waaruit u kunt kiezen, namelik: 2A, 3A en 4A laders. Dit wordt meestal in de titel van het product genoemd. De A staat voor ampère, net zoals bij ampère hour (Ah). Een 2A lader is dus een lader die uw fietsbatterij per uur 2 ampère kan laden. Een 3A lader is iets hoger en kan per uur 3 ampère laden, en een 4A lader – ook wel een ‘snel lader’ genoemd – kan per uur 4 ampère laden.  

Heeft u een batterij met een capaciteit van 16V en een 4A lader? Dan duurt het maar 4 uur voordat uw batterij volledig opgeladen is.  

 

Nm 

Nm heeft niets te maken met de batterij- maar met de motor van de elektrische fiets. Nm staat namelijk voor Newtonmeters van de motor van de e-bike. Deze Newtonmeters bepalen hoe ‘sterk’ de motor van uw e-bike is en hoe snel de elektrische fiets optrekt. Het aantal Nm in e-bike motors verschilt meestal tussen de 20, 30 of 50 Nm. 

 

Wij hopen dat deze informatie u kan helpen met beter begrijpen van de verschillende fietsbatterij termen, en bij het kiezen van de juiste batterij of lader voor uw elektrische fiets. Mocht u nog verdere vragen hebben over welke fietsbatterij of lader u het beste kunt aanschaffen, dan kunt u altijd contact op nemen met onze klantenservice.  

Lees ook:
 1. Het nieuwe Bosch Performance CX Smart aandrijvingssysteem

  Het nieuwe Bosch Performance CX Smart aandrijvingssysteem

  Lees meer
 2. Fietsbatterij reviseren: wat is dat en hoe moet het?

  Fietsbatterij reviseren: wat is dat en hoe moet het?

  Lees meer
 3. Actieradius elektrische fiets; hoe zit dat nu precies?

  Actieradius elektrische fiets; hoe zit dat nu precies?

  Lees meer