magnaicons/hamburger

Menu

Verlanglijst

Wat is de gemiddelde actieradius van een e-bike?

Wat is de gemiddelde actieradius van een e-bike?
Nieuws
Onderhoud

8 min leestijd Door Rens

Geplaatst op 15 September 2023 Geplaatst op 15 Sep 2023

Weet u wat de actieradius van een elektrische fiets is? Wilt u weten welke actieradius u kunt behalen met uw fietsbatterij? Of bent u miscchien op zoek naar nieuwe manieren om alles uit uw elektrische fiets te halen? Het is namelijk niet altijd even duidelijk wat het begrip actieradius exact inhoudt. Ook zijn veel mensen er niet van op de hoogte dat u de actieradius van een fietsbatterij zelf zeer gemakkelijk in grote lijnen kunt inschatten. Daarnaast heeft u als gebruiker van een elektrische fiets zelf ook invloed op de actieradius van uw elektrische fiets. De antwoorden op al deze vragen en meer vindt u in deze blog! 

In het kort: De actieradius van een e-bike geeft aan hoe ver je kunt fietsen op een volle batterij. Gemiddeld kunt u 12 tot 14 kilometer fietsen per 100Wh. Factoren zoals terrein, gewicht en ondersteuningsniveau spelen ook een rol. Voor precieze berekeningen is de Bosch Actieradius Calculator beschikbaar.

 

Wat betekent actieradius bij een elektrische fiets?

De actieradius van een elektrische fiets beschrijft het bereik dat deze elektrische fiets kan afleggen met een volledig opgeladen fietsaccu. De actieradius vertelt u dus iets meer over hoe ver u kunt fietsen met een volle batterij. Verder geldt dat een fietsaccu met een grotere capaciteit voor een grotere actieradius zorgt. Deze capaciteit wordt gemeten in Ampère-uur (Ah) en u kunt de capaciteit van uw fietsaccu doorgaans terugvinden op het label van uw accu.

 

Actieradius Elektrische Fiets afhankelijk van verschillende factoren

Over het algemeen is het moeilijk om aan te geven hoeveel de actieradius van een elektrische fiets gaat zijn met een bepaalde fietsaccu. Er zijn namelijk een groot aantal verschillende factoren die invloed uit kunnen oefenen op de actieradius van uw e-bike. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze factoren en over het begrip actieradius. Belangrijk om te weten is dat er niet zoiets is als een exacte actieradius die u behaalt met een fietsaccu met een bepaald vermogen.

Ook is het erg belangrijk om in te schatten welke actieradius u nodig heeft. Wanneer u een accu elektrische fiets kiest, is het natuurlijk wel handig als deze fietsaccu ook voldoende capaciteit biedt om in uw fiets behoeften te voorzien. Over het algemeen geldt dat een goedkope fiets accu een lagere capaciteit heeft dan een duurdere fiets accu. U betaalt vaak meer voor een hogere capaciteit waar u langer mee kunt fietsen. Als u zich afvraagt: ''Wat kost een accu voor een elektrische fiets?'', dan is het antwoord vooral erg afhankelijk van het specifieke fietsaccu model dat u zoekt, maar daarnaast heeft ook de accu capaciteit een grote invloed op de prijs van een fietsaccu. Het willen behalen van een zo groot mogelijke actieradius is hierachter dan ook een grote drijfveer.

uitleg actieradius

Wat bepaalt de actieradius van een elektrische fiets?

Voornamelijk de capaciteit van een fietsaccu bepaalt hoe groot de actieradius van een elektrische fiets is. Hoe hoger de capaciteit van een fietsaccu, hoe meer kilometers men met een volle accu af kan leggen. Oftewel, een hogere capaciteit fietsaccu leidt tot een hogere actieradius.

De meeste fietsaccu's zijn van het type fiets accu 36V. Dit betekent dat ze een spanning hebben van 36 Volt en wanneer je deze spanning vermenigvuldigt met de capaciteit van de fietsaccu dan krijg je het totale vermogen van de fietsaccu. Dit totale vermogen in Wh (Wattuur) geeft aan hoeveel energie de fietsaccu kan leveren. Bovendien geldt dat hoe meer energie de fietsaccu kan leveren, hoe groter de actieradius van de elektrische fiets is. Echter zijn bijna alle fietsaccu's van het type fiets accu 36V, waar de capaciteit in Ah wel degelijk veel variëert tussen verschillende fietsaccu's. Het is daarom dat men kijkt naar de capaciteit van een fiets accu om de gemiddelde actieradius van de accu te bepalen.

Er zijn enkele fietsaccu's met een spanning van 24 Volt. Deze 24V accu's behalen een minder grote actieradius dan een 36V accu met precies dezelfde capaciteit, omdat deze over een lager totaal vermogen beschikken. Denkt u dat uw elektrische fiets een 24V accu bevat, dan zou u er rekening mee kunnen houden dat de werkelijke actieradius van uw fiets wellicht lager uitvalt dan die van een elektrische fiets die een 36V accu heeft met dezelfde capaciteit. Hoewel er enkele fietsaccu's zijn met een spanning van 24 Volt, zijn deze fietsaccu's wel een uitzondering op de regel. De kans is dus erg klein dat uw fietsaccu daadwerkelijk een 24V accu betreft.

Naast het totale vermogen dat vooral bepaalt wordt door de capaciteit van uw fietsaccu, zijn er echter nog zeer veel verschillende factoren die de actieradius van uw elektrische fiets beïnvloeden. We hebben het hier dan vooral over externe factoren die de fietsaccu. Hieronder vindt u meer informatie over de externe factoren die van invloed zijn op de actieradius van uw e-bike. Vervolgens vindt u helemaal onderaan deze pagina ook hoe u een schatting kunt maken van uw gemiddelde actieradius.

 

Het verschil in actieradius tussen originele en compatible batterijen

De compatible accu is als u kijkt naar actieradius/prijs verhouding beter dan de originele accu’s. De compatible batterijen zijn namelijk vaak goedkoper, terwijl zij ook nog eens een betere actieradius bieden. Als u meer wilt weten over het verschil tussen originele en compatible batterijen, raden wij u aan om de volgende blog te lezen: Vervangende of originele batterijen?

 

Tips verhogen actieradius elektrische fiets

Er zijn veel factoren van invloed op de actieradius van je elektrische fietsaccu. Let wanneer u de volgende keer op weg gaat goed op de volgende tips om zover mogelijk te kunnen fietsen.

 • Ben spaarzaam met de ondersteuningsniveaus
  De eco ondersteuningsstand gebruik een stuk minder energie dan de turbo modus. Dit kan wel tot tientallen kilometers verschillen.

 • Opstartfrequentie beperken
  Probeer om lange stukken te rijden, zonder dat u de hele tijd moet remmen. Hoe vaker u moet remmen of stil moet staan, hoe minder zuinig de accu benut wordt.

 • Schakelen en snelheid
  Probeer zo efficiënt mogelijk te schakelen. Rijd weg in een lage versnelling en schakel op wanneer u hogere snelheden bereikt.

 • Probeer zelf zoveel mogelijk mee te trappen
  Hoe sneller u uw trappers rond laat gaan, hoe verder u kunt fietsen met uw fietsaccu. Als u weinig mee trapt zal er namelijk meer energie nodig zijn om dezelfde snelheid te kunnen fietsen.

 • Neem zo weinig mogelijk spullen mee
  Hoe meer gewicht er op de fiets zit, hoe meer moeite de accu moet doen om zich voort te bewegen. Probeer daarom het totaalgewicht te beperken.

 • Terrein en ondergrond
  Het terrein en de ondergrond waar u op fietst maakt ook verschil in uw actieradius. Bergop of op een zandweg verbruikt de accu meer energie dan op een vlakke en geasfalteerde weg.

 • Let op uw bandenspanning
  Om de e-bike actieradius te verhogen, is het belangrijk dat u met de hoogst mogelijke bandenspanning rijdt. 

Bron: Bosch

Ondanks dat er erg veel externe factoren zijn die de actieradius elektrische fiets sterk kan beïnvloeden. Kan men wel spreken over een gemiddelde actieradius die men kan behalen met fietsaccu’s van een bepaald vermogen. U vindt hieronder meer informatie over de gemiddelde actieradius die u kunt behalen met verschillende capaciteiten fietsaccu’s.

 

Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee

Gemiddeld kunt u ongeveer 12 tot 14 kilometer fietsen voor elke 100Wh vermogen die u uit uw fietsaccu haalt. Een elektrische fiets met een 500Wh fietsaccu behaalt dus een actieradius van ongeveer 60 tot 70 kilometer als de accu volledig opgeladen is. Hieronder vindt u de gemiddelde actieradius voor fietsaccu’s met verschillende vermogens:

tabel over relatie vermogen en afstand

Actieradius elektrische fiets berekenen

U kunt het vermogen van uw fietsaccu in Wh (Wattuur) berekenen door het Voltage van uw accu te vermenigvuldigen met de capaciteit van uw batterij in Ah (Ampère-uur). Wanneer u dit vermogen in Wh vervolgens deelt door 100 en vervolgens vermenigvuldigt met 13 dan krijgt u de gemiddelde actieradius die u kunt behalen met uw specifieke fietsaccu. Deze gemiddelde actieradius geldt bij gematigde eigen inspanning. Wanneer u zelf meer kracht uitoefent en u een lagere trapondersteuning gebruikt, kunt u wellicht een veel hogere actieradius behalen.

 

Bosch Actieradius Calculator

Naast de bovenstaande manier om uw actieradius te berekenen is er ook nog een geavanceerde tool beschikbaar om dit te berekenen, namelijk de Bosch Actieradius Calculator.

De Bosch Actieradius Calculator is een slimme tool die gebruikers van elektrische fietsen helpt te kijken welke afstand zij kunnen afleggen met hun elektrische fiets. Zo kunt u uw fietsrit gemakkelijk plannen en kunt u het maximale uit uw elektrische fiets halen. Deze calculator maakt gebruik van geavanceerde algoritmen en real-time gegevens om een nauwkeurige schatting te geven van de hoeveelheid energie die beschikbaar is voor een bepaalde rit, evenals de geschatte reistijd en laadstops.

Een van de unieke kenmerken van de Bosch Actieradius Calculator is de mogelijkheid om rekening te houden met verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de actieradius van een elektrisch voertuig. Dit omvat niet alleen de huidige staat van de batterij, maar ook externe factoren zoals het weer, de temperatuur, de topografie van de route en het rijgedrag van de bestuurder. Door al deze gegevens in overweging te nemen, kan de calculator een zeer nauwkeurige voorspelling doen van hoe ver een elektrische fiets kan fietsen, voordat hij moet worden opgeladen.

Bron: Bosch

Product is toegevoegd aan uw winkelwagen

Subtotaal van uw bestelling

Bestel nu! Bekijk winkelwagen magnaicons/cart