Hoe kun je een batterij van een elektrische fiets testen?

Hoe kun je een batterij van een elektrische fiets testen?

Ook de batterij van een elektrische fiets heeft helaas geen oneindig leven. Het vermogen van de batterij wordt in de loop der jaren steeds minder. U behaalt niet meer de actieradius die u haalde toen u de fiets net had gekocht. U zou natuurlijk meteen een nieuwe batterij kunnen aanschaffen. Maar voordat u dat doet wilt u natuurlijk wel zeker weten dat het minder worden van de actieradius ligt aan de batterij, en niet aan iets anders. Een nieuwe batterij voor uw e-bike kan namelijk best duur zijn. Hoe kunt u een batterij van een elektrische fiets testen?

Zelf uw elektrische fiets batterij testen?

U kunt de batterij van uw elektrische fiets zelf testen, maar de betrouwbaarheid hiervan laat vaak te wensen over. De batterij zal over de loop van tijd slijtage gaan vertonen, wat resulteert in een verminderde capaciteit. Normaal gesproken test u de capaciteit van de batterij door een constante stroom uit de batterij te trekken. Dit is zonder apparatuur makkelijker gezegd dan gedaan. Als u fietst bent u namelijk afhankelijk van de (weer)condities om u heen, waardoor er nooit exact een constante stroom uit de batterij onttrokken kan worden.

Als alternatief zou u naar de oplaadtijd van uw batterij kunnen kijken. Stel dat u een batterijlader heeft met een laadsnelheid van 2A en het duurt 6 uur om uw batterij volledig op te laden. Dan heeft uw fietsbatterij een capaciteit van 12Ah. Dit kunt u vergelijken met de originele batterijcapaciteit. Wanneer deze eerst maximaal 14Ah was dan kunt u er dus vanuit gaan dat uw fietsbatterij al enigszins slijtage vertoond. Echter is het zo dat verouderde batterijen door ouderdom naar het lijkt oneindig lang aan de lader moeten, waardoor de capaciteit niet nauwkeurig meer te meten is. Wanneer u hier dus over twijfelt dan is het verstandig om een professional te raadplegen.

 

Laat ons uw fiets batterij testen

Heeft u het idee dat uw fietsbatterij niet meer volledig naar behoren werkt, en heeft u liever een betrouwbaardere meting dan bovenstaande meetmethode? Dan kunnen wij uw fietsbatterij natuurlijk ook voor u testen. Met onze professionele testapparatuur meten wij snel en objectief hoe het gesteld is met de conditie van uw fietsbatterij. Wanneer de batterij niet meer zijn vereiste niveau haalt en nog binnen de fabrieksgarantie valt, zullen wij contact voor u opnemen met de leverancier en een vervangende fietsbatterij regelen.

Lees ook:
 1. Hoe verleng ik de levensduur van mijn fiets batterij?

  Hoe verleng ik de levensduur van mijn fiets batterij?

  Lees meer
 2. Wanneer moet ik de batterij van mijn elektrische fiets vervangen?

  Wanneer moet ik de batterij van mijn elektrische fiets vervangen?

  Lees meer
 3. De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren

  De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren

  Lees meer