De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren

De levensduur van de fiets batterij is belangrijk om mee te nemen in de beslissing om een e-bike batterij te kopen. Een fiets batterij is namelijk geen onbelangrijk onderdeel van een elektrische fiets. Daarom wordt regelmatig de vraag: Hoe lang gaat de batterij van mijn elektrische fiets mee? gesteld. 

De fiets batterij is meestal het onderdeel van een elektrische fiets wat het minst lang mee gaat. Het is daarom heel belangrijk om deze in de optimale conditie te houden. Veel elektrische fiets eigenaren denken weinig invloed te hebben op de levensduur van de batterij, maar het onderhoud van de batterij heeft u deels wel degelijk zelf in de hand. Daarom geven we u bij deze graag wat tips en feiten over e-bike batterijen, zodat u de levensduur van de batterij van uw e-bike kunt verlengen en het maximale uit uw elektrische fiets kunt halen.  

 

Wist u dat?

Een fiets batterij heeft (bij normaal gebruik) gemiddeld een levensduur van ongeveer vijf jaar

 

Fiets Batterij opladen

Het overmatig opladen van een fiets batterij zorgt ervoor dat uw fiets batterij moet worden vervangen. U verlengt de levensduur van de batterij van uw elektrische fiets door de laadcyclus zo klein mogelijk te houden. Een laadcyclus betekent dat een fiets batterij volledig ontladen en opgeladen wordt. Hoe verlengt u de levensduur van uw fiets batterij door rekening te houden met de laadcyclus?

 1. Het regelmatig laden en ontladen van uw e-bike batterij zorgt ervoor dat uw batterij in goede conditie blijft. Wij raden het aan om dit een keer per maand te doen.
 2. Laad uw fiets batterij op in een ruimte die op kamertemperatuur is. Het klinkt apart, maar het vergroot de levensduur van de batterij van uw elektrische fiets aanzienlijk.
 3. Net zoals bij andere batterijen en batterijen, is het belangrijk om de oplader te verwijderen wanneer de fiets batterij volledig is opgeladen. Zorg er voor dat de batterij zeker niet langer dan 24 uur aan de oplader ligt wanneer deze helemaal is opgeladen! 

 

Wist u dat?

Een fiets batterij vervangen kost meestal tussen de 300-500 euro, maar de prijs van een fiets batterij kan oplopen tot 800 euro.  

 

 

Levensduur fiets batterij vergroten terwijl u fietst

Tijdens en vlak voor uw fietstocht zijn er verschillende dingen waarmee u rekening kunt houden om de levensduur van de batterij van uw elektrische fiets te verlengen. 

 • De bandenspanning op orde hebben. Een hoge rolweerstand komt voor als er sprake is van een lage bandenspanning. Door de maximale spanning op uw fietsbanden te houden (3 tot 4 bar) verbruikt u batterij zo min mogelijk extra energie. 
 • Niet wegrijden met trapondersteuning. Als u wegrijd met trapondersteuning zal dit uw batterij onnodig veel energie kosten. Ons advies: rijd bij stilstand weg zonder trapondersteuning om zo energie te besparen, en dus de levensduur van uw fiets batterij te vergroten.
 • Versnelling niet te hoog zetten. Wanneer uw langzaam trapt, met een te hoge versnelling bij een lage snelheid, kost dit vaak veel extra energie.
 • Op tijd schakelen. Probeer, net zoals bij een auto, bij bijvoorbeeld een stoplicht een lichtere versnelling te gebruiken en schakel op als u harder gaat fietsen. Om de levensduur van uw fiets batterij te verlengen raden wij ook aan om zo min mogelijk te schakelen indien dit niet per se nodig is. 
 • Fiets uw batterij niet helemaal leeg. Probeer tijdens, bijvoorbeeld een tussenstop, uw batterij even op te laden, vergeet dus uw oplader niet mee te nemen.
 • Droog de contactpunten van de batterij eerst af voordat u uw batterij plaatst. Als uw fiets nat is door de regen en u heeft de fiets batterij verwijderd, is het verstandig om de contactpunten van de batterij (en de elektrische fiets) af te drogen voordat u deze weer terug in de fiets plaatst. Het aanschaffen van een beschermhoes voor uw batterij kan preventief werken tegen nattigheid en mogelijke waterschade. 

 

Het bewaren van uw batterij heeft invloed op de levensduur van de fiets batterij

 • Probeer extreme temperaturen te vermijden. De temperatuur heeft een grote invloed op de conditie van uw fiets batterij, en daarmee dus ook op de levensduur van de batterij van uw elektrische fiets.
 • Zorg dat uw fiets batterij nooit helemaal leeg is als u deze opbergt. Wanneer u uw fiets batterij voor een langere tijd opbergt is het verstandig om deze nooit helemaal leeg op te bergen. Dat is ondeugdelijk voor de diepontlading van de fiets batterij. Als een fiets batterij diep ontladen is kan de batterij niet meer (goed) worden opgeladen en moet deze dus vervangen worden. Ons advies: berg uw fiets batterij op als hij nog minimaal 50 procent aan energie bevat, om zo de levensduur van de batterij van uw elektrische fiets te vergroten.
 • Verwijder de batterij van uw elektrische fiets. Als u een afneembare batterij heeft en uw fiets staat de hele dag buiten, verwijder dan uw fietsbatterij. Hiermee wordt de batterij minder blootgesteld aan kou, grote warmte of regen. Als u uw fiets batterij niet kunt verwijderen raden wij het aan om uw elektrische fiets binnen te stallen, om zo de levensduur van de batterij van uw elektrische fiets te verlengen.
 • Bewaar uw batterij in een batterij tas wanneer u deze niet gebruikt. Beschermhoezen voor batterijen van elektrische fietsen zorgen er voor dat de temperatuur van de batterij stabiel blijft wanneer deze is opgeborgen. 

Bekijk hier alle beschermhoezen voor de batterij van uw elektrische fiets. 

 

Wist u dat?

Fietsbatterijen met meer dan 0.5kWh, de iets wat duurdere batterij-modellen, gaan langer mee doordat de batterij minder snel belast is bij het opladen.

 

Einde van de levensduur batterij elektrische fiets nadert 

Alhoewel we dat graag zouden willen, is de levensduur van een batterij voor een elektrische fiets helaas niet voor altijd. Laadt uw batterij veel langzamer op als voorheen? Of is uw batterij de laatste tijd sneller leeg? Dan zou het goed kunnen dat u de batterij van uw elektrische fiets moet vervangen. Met deze informatie kunt u zelf controleren of uw batterij inderdaad toe is aan vervanging. 

 

Voor vragen kunt u altijd terecht bij onze klantenservice!Lees ook:
 1. Hoe kun je een batterij van een elektrische fiets testen?

  Hoe kun je een batterij van een elektrische fiets testen?

  Lees meer
 2. Hoe kunt u zich als elektrisch fietser goed voorbereiden op de wintermaanden?

  Hoe kunt u zich als elektrisch fietser goed voorbereiden op de wintermaanden?

  Lees meer