Fietsbatterij opladen: doe het zo!

Fietsbatterij opladen: doe het zo!

De meest gestelde vragen van onze klanten hebben vaak te maken met het opladen van hun (nieuwe) fietsbatterij. Bijvoorbeeld: “hoe kan ik mijn nieuwe fietsbatterij het beste opladen?”, “hoe lang duurt het opladen van mijn batterij?”, of “hoe lang gaat de batterij van mijn elektrische fiets mee?”. 

Deze vragen zijn totaal niet gek, want fietsbatterijen zijn namelijk erg kwetsbaar en vereisen een extra zorgvuldige omgang, zeker tijdens het opladen.

Fietsbatterij opladen 

Het opladen van de batterij elektrische fiets is gemakkelijker dan het lijkt. U neemt de batterij uit de houder, plaatst deze op een stabiele ondergrond en koppelt deze met de bijpassende oplader aan het stopcontact. Zodra de oplader aan het stopcontact en de fietsbatterij is aangesloten zult u een lampje op de lader zien branden. In de meeste gevallen is dit lampje eerst roodkleurig. Zodra het lampje groen is betekend dit dat de batterij opgeladen is en dat u de oplader kunt loskoppelen.  

Met deze simpele stappen lijkt het opladen van een fietsbatterij appeltje eitje. Tóch worden fietsbatterijen vaak niet goed opgeladen en kan dit serieuze gevolgen hebben voor de levensduur van uw kostbare batterij.  

Wij geven u graag de beste tips om uw fietsbatterij zo goed mogelijk op te laden en mogelijke batterijschade te voorkomen.  

 

Wanneer opladen fietsbatterij? 

De fietsbatterij geeft zelf duidelijk aan wanneer deze moet worden opgeladen. Op iedere batterij zitten indicatie knopjes die het laadniveau van de batterij laten zien. Wanneer er bijvoorbeeld nog maar 1 knopje brandt, weet u dat het tijd wordt om uw batterij op te laden.  

Hoe lang het precies duurt voordat het laadniveau van vol naar leeg daalt hangt grootendeels af van de omstandigheden waarin u fietst. Fietst u altijd met de hoogste trapondersteuning? Dan zal u uw fietsbatterij waarschijnlijk vaker moeten opladen dan wanneer u enkel in de eco stand fietst. Ook hebben het aantal kilometers dat u fietst, uw lichaamsgewicht, wind, en het landschap waarop u fietst ook invloed op de levensduur van de batterij.  

 

Hoe lang duurt opladen batterij elektrische fiets? 

De duur van het opladen van uw batterij elektrische fiets verschilt per batterij en per lader. Grotere, sterkere batterijen hebben vaak net wat langer nodig om volledig op te laden dan kleinere batterijen. Met een standaard lader kunt u er vanuit gaan dat een grote batterij ongeveer 6-8 uur-, en een kleine 3-5 uur nodig heeft om op te laden. Met een snellader kunt u uw fietsbatterij bijna twee keer zo snel opladen als met een standaard lader. Veel e-bikers kiezen er dan ook voor om een snellader aan te schaffen zodat ze zo snel mogelijk weer op de elektrische fiets kunnen stappen! 

Zodra uw batterij klaar is met opladen zal het lampje op de lader van rood naar groen veranderen. Dit betekend dus dat u de oplader van uw batterij kunt verwijderen. Het is erg belangrijk dat u uw batterij niet langer dan nodig aan de oplader legt. Een batterij té lang of vol opladen kan namelijk schadelijk zijn voor de levensduur en kwaliteit van uw batterij. Ga dus nooit lang van huis weg wanneer u uw fietsbatterij aan de oplader heeft liggen en laadt uw batterij niet ‘s nachts op wanneer u slaapt.  

Bekijk hier al onze laders voor uw batterij elektrische fiets

 

Beste plek batterij elektrische fiets opladen 

Waar kunt u uw fietsbatterij het beste opladen? Wij raden u aan om dit in een droge ruimte op kamertemperatuur te doen. Bijvoorbeeld in een garage of schuur aan huis. Leg uw batterij en oplader op een platte, stabiele ondergrond die warmtebestendig is tijdens het laden. Blijf gedurende het opladen in de buurt van de batterij zodat u een oogje in het zeil kan houden. Het is en blijft een elektronisch product dat aan stroom is gekoppeld.  

 

De juiste oplader elektrische fiets 

Voor iedere fietsbatterij is er minstens 1 geschikte oplader waarmee u uw batterij kunt opladen. Deze geschikte laders worden meestal op de verschillende productpagina’s op onze website weergeven. Veel batterij merken hebben hun eigen opladers waarmee de verschillende fietsbatterijen kunnen worden opgeladen. Ook zijn er universele laders die voor (bijna) iedere batterij kunnen worden gebruikt.   

Onzeker over de compatibiliteit van uw batterij en oplader? Lees eerst de productomschrijvingen goed door. Meestal staat hierin aangegeven voor welke batterijen de lader geschikt is. Mocht u er dan nog niet uit komen, dan kunt u altijd contact op nemen met onze klantenservice

 

Oplader elektrische fiets doet het niet 

Laadt uw fietsbatterij niet meer (goed) op? Dan kan het zijn dat uw oplader versleten of kapot is. Check altijd even of het niet aan uw batterij ligt in plaats van de lader, en probeer uw batterij met een andere lader op te laden of test de oplader met een andere fietsbatterij.

Een nieuwe oplader aanschaffen is heel gemakkelijk. Via onze website kunt u precies zien welke lader u nodig heeft voor uw fietsbatterij. Bekijk hier ons ruim assortiment.  

 

Elektrische fiets opladen onderweg 

Bent u een echte zondagsfietser en houdt u er van om veel kilometers af te leggen in één fietstocht? Dan moet u soms wel eens halverwege stoppen om de batterij van uw fiets weer op te laden.  

In heel Nederland zijn er gelukkig genoeg oplaad punten waar je je elektrische fiets kunt opladen, maar u kunt er ook voor kiezen om zelf een lader mee te nemen en ergens onderweg bij een restaurantje te stoppen om uw afneembare batterij te laden. Een oplader batterij elektrische fiets past gemakkelijk in een van onze luxe fietstassen en is hierin onderweg goed beschermd tegen regen.

Een andere optie is om een tweede fietsbatterij aan te schaffen zodat u altijd een extra batterij bij heeft voor onderweg. Zo kunt u tijdens uw fietstocht snel wisselen van batterij en hoeft u niet zonder trapondersteuning te fietsen! 

 

Wij hopen dat al uw vragen over het opladen van uw fietsbatterij zijn beantwoord. Voor verdere vragen over fietsbatterijen of laders kunt u altijd terecht bij onze klantenservice. Het ebikebatterij.be team wenst u nog vele veilige kilometers toe! 

Lees ook:
 1. Hoe verleng ik de levensduur van mijn fiets batterij?

  Hoe verleng ik de levensduur van mijn fiets batterij?

  Lees meer
 2. Hoe kun je een batterij van een elektrische fiets testen?

  Hoe kun je een batterij van een elektrische fiets testen?

  Lees meer
 3. Hoeveel km gaat een batterij van een elektrische fiets mee?

  Hoeveel km gaat een batterij van een elektrische fiets mee?

  Lees meer