Hoe verleng ik de levensduur van mijn fiets batterij?

Hoe verleng ik de levensduur van mijn fiets batterij?

Dit doet u door de lading van de fiets batterij tussen de 20% en 80% te houden. Wanneer u de fiets batterij langere tijd niet gebruikt, dan kunt u deze het best wegleggen met een lading van tussen de 20% en 30% tot 50%.

Batterij voor de elektrische fiets

De batterij voor de elektrische fiets is een van de meest kostbare onderdelen van uw e-bike. De aanschafwaarde van een nieuwe fiets batterij loopt al snel in de honderden euro’s en veel mensen schrikken dan ook als ze voor het eerst de nieuwprijs horen van hun batterij voor de elektrische fiets. Door uw (originele) fiets batterij in een optimale conditie te houden, kunt u de noodzakelijke koop van een nieuwe vervangende fiets batterij vaak uitstellen. Hierdoor wordt u minder snel geconfronteerd met de teleurstelling van een defecte fiets batterij. Welke maatregelen kunt u dan nemen om uw fiets batterij zo lang mogelijk in goede conditie te houden?

 

Laadrange

Uit onderzoek uitgevoerd door geleerden van de Universiteit van Maryland (USA) blijkt dat een gereduceerde laadrange de levensduur van een lithium fiets batterij aanzienlijk zou moeten verlengen. Wat is de laadrange dan precies? Bij laadrange gaat het erom bij hoeveel capaciteit u de fiets batterij aan de lader hangt tot bij hoeveel capaciteit u besluit de fiets batterij weer van het stroom te halen. Een standaard en veel gebruikte laadrange is tussen 0% en 100%. Desalniettemin, uit de studie van de Universiteit van Maryland blijkt dat wanner u de laadrange tussen de 20% tot 80% houdt, de batterij voor de elektrische fiets dan substantieel langer leeft. Voornamelijk het laden tot 80% bleek hierin een belangrijke factor die bijdroeg aan de flink verbeterde levensduur van de fiets batterij. Nog betere resultaten werden zelfs geboekt bij laden tot 60%, maar dit lijkt niet praktisch voor een goede zorgeloze rit op uw elektrische fiets.

levensduur fietsaccu verhogen door goed laden

Maar hoe zit dat nu als ik de fiets batterij een langere tijd niet gebruik? Dat is ook onderzocht. Wanneer u de fiets batterij niet in gebruik heeft kunt u de fiets batterij het beste tussen een range van minimaal 20% tot 30% a 50% opslaan.

U denkt nu misschien, gaat dit echt een groot verschil maken? Maar de resultaten uit de studie zullen u verbazen! De studie concludeert namelijk, dat wanneer u de adviezen opvolgt, dit de levensduur van uw fiets batterij minimaal zou kunnen verdubbelen. Een erg mooi resultaat denken wij!

Advies nodig?

Mocht u verder nog vragen hebben over het laden of het gebruiken van uw fiets batterij dan kunt u ons altijd om advies vragen! Op de klantenservice pagina kunt u gemakkelijk het contactformulier invullen of ons mailadres vinden om ons een mail te sturen. Wij helpen u dan graag verder met uw vraagstuk!Lees ook:
 1. Is mijn fiets batterij aan vervanging toe?

  Is mijn fiets batterij aan vervanging toe?

  Lees meer
 2. Help uw fietsbatterij de winter door!

  Help uw fietsbatterij de winter door!

  Lees meer
 3. De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren

  De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren

  Lees meer