Is mijn fiets batterij aan vervanging toe?

Is mijn fiets batterij aan vervanging toe?

Hoe weet u wanneer uw fiets batterij aan vervanging toe is? Lees het snel in onze nieuwste blogartikel!

Regelmatig fietsen houdt u jong, gezond en fit. Om te kunnen blijven fietsen, is het belangrijk dat niet alleen uzelf, maar ook uw fiets batterij gezond en fit blijft.

Een fiets batterij gaat gemiddeld tussen de 5 en 8 jaar mee, mits u de batterij naar behoren onderhoudt (Lees hier ons blog-artikel over onderhoud). Maar zoals u weet, is er een tijd van komen en een tijd van gaan. Wanneer is het voor uw batterij tijd om te gaan? Let op deze 5 signalen om de fitheid van uw batterij te monitoren. Bij een fiets batterij is het een wat duidelijker dan het ander, maar het is uw batterij die aan vervanging toe is, en niet uw fiets.

 

 1. De batterij heeft schade

Wanneer uw batterij is beschadigd door bijvoorbeeld een harde val en/of aantoonbare schade heeft aan de buitenste behuizing, is het raadzaam om hem te vervangen. De schade maakt uw batterij gevoeliger voor kortsluiting door warmte of vocht. Door de val kunnen batterijcellen in de batterij zijn verschoven. Dit kan leiden tot kortsluiting met bijkomende rookontwikkeling of zelfs steekvlammen van formaat. De batterij is op dat moment niet te blussen met water. Het beste kunt u de brand controleren met zand.

​​Om zware schade aan uw kostbare batterij te voorkomen kunt u uw accu tijdens het fietsen beschermen met een speciale batterij beschermhoes. Vindt hier onze selectie van de juiste accessoires voor het beschermen van uw fiets batterij.

 

 1. De actieradius loopt snel terug

Wanneer uw batterij aan het slijten is, loopt mogelijk de actieradius snel terug. Uw batterij geeft op dit moment ‘gewoon’ aan dat hij voor 100% is opgeladen, maar het maximale bereik wordt niet meer behaald. Dit zal minder snel opvallen wanneer u voornamelijk korte afstanden rijdt. U kunt een fiets batterij wat dit betreft vergelijken met de batterij van een mobiele telefoon.

 

 1. Het opladen duurt langer

U bent van uw batterij gewend dat het zich snel en volledig laadt. In de loop der tijd kunt op opmerken dat uw batterij steeds langzamer tot volledigheid is geladen. Dit kan duiden op slijtage van uw fietsbatterij. Niet alleen is hij minder snel geladen, maar ook is hij sneller opgebrand. Op den duur zal dit bij vrijwel iedere batterij het geval zijn, maar bij een batterij die zijn beste tijd heeft gehad, is het verschil tussen toen en nu prominent aanwezig en duurt het laden ook echt beduidend langer.

 

 1. Volledig opladen lukt niet meer

Ook kan het zijn dat uw batterij niet meer tot de volle 100% laadt. Dit niet meer volledig kunnen laden is een signaal waarbij de batterij bijvoorbeeld niet verder komt dan 95%. Dit hoeft niet per definitie erg te zijn, wanneer u met uw elektrische fiets de gewenste bestemming(en) blijft bereiken. Wel is het een signaal dat uw batterij aan slijtage onderhevig is.

 

 1. De batterij laadt helemaal niet meer op

Dit signaal behoeft nauwelijks verdere uitleg. Het is een overduidelijk signaal dat uw batterij aan vervanging toe is. Wanneer uw batterij -bij correcte bevestiging aan de adapter- niet meer laadt, dan is het een gedane zaak. Dit betekent natuurlijk niet dat u een nieuwe fiets hoeft te kopen, maar u dient wél uw fiets batterij te vervangen. Een goede investering om weer jaren mee vooruit te kunnen!

 

Oude batterij inleveren

Is uw batterij aan vervanging toe en ga je een nieuwe kopen? Lever je oude fiets batterij dan in bij de milieustraat van je gemeente of bij je fietsenwinkel ter recycling. 

 

Voor vragen over het aanschaffen van de juiste batterij voor uw elektrische fiets kunt u altijd terecht bij onze klantenserviceLees ook:
 1. Hoe verleng ik de levensduur van mijn fiets batterij?

  Hoe verleng ik de levensduur van mijn fiets batterij?

  Lees meer
 2. Wanneer moet ik de batterij van mijn elektrische fiets vervangen?

  Wanneer moet ik de batterij van mijn elektrische fiets vervangen?

  Lees meer
 3. De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren

  De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren

  Lees meer