magnaicons/hamburger

Menu

Verlanglijst

E-bike koopgids: waar op letten bij aankoop elektrische fiets?

E-bike koopgids: waar op letten bij aankoop elektrische fiets?
Onderhoud

9 min leestijd

Geplaatst op 14 May 2021 Geplaatst op 14 May 2021

De tijd dat e-bikes ‘ouwemensenfietsen’ waren is zeker voorbij en tegenwoordig schaffen steeds meer mensen van verschillende leeftijden een e-bike aan. De keuze uit e-bikes is dan ook enorm, en zijn er vele verschillende soorten elektrische fietsen voor diverse gelegenheden en personen. 

Het aanschafproces van een e-bike kan nog wel eens ingewikkeld zijn omdat u met zoveel dingen rekening moet houden. Daarom hebben wij speciaal voor u een koopgids samengesteld waarin we precies vertellen waar u op moet letten tijdens het kopen van een elektrische fiets. 

 

Wist u dat?

Maar liefst één op de drie Nederlanders rijdt een e-bike. 

 

Elektrische fiets waar op letten

Stap 1: Gebruik elektrische fiets 

De allereerste vraag die u uzelf moet stellen is: “waar gaat u uw e-bike voor gebruiken?”. Net als het verschil tussen kleine stadsauto's, familie wagens en sportieve tweezitters zijn er ook grote verschillen binnen de e-bikes. Het is maar net waar u uw elektrische fiets voor wilt aanschaffen. 

  1. Dagelijks gebruik: Heeft u graag een e-bike voor kortere afstanden, bijvoorbeeld voor regelmatig op en neer naar de supermarkt of om uw kinderen naar school te brengen? Dan zou u voor een elektrische stads- of transportfiets kunnen kiezen. Deze fiets is vaak wat minder krachtig, maar wel erg gebruiksvriendelijk en duurzaam. De accu is eenvoudig loskoppelbaar en de e-bike heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig.

 

  1. Recreatief gebruik: Bent u een echte zondagsfietser en legt u graag wat langere afstanden af? Dan heeft u al gauw een e-bike met een grotere actieradius nodig. Een grote actieradius zorgt er namelijk voor dat uw accu zo lang mogelijk elektrische ondersteuning kan bieden. Denk bijvoorbeeld aan een sportieve stadsfiets of een elektrische hybride fiets.

 

  1. Woon-werk verkeer: Wilt u graag een elektrische fiets voor uw dagelijkse rit naar en van werk? Dan legt u waarschijnlijk wat langere afstanden graag zo snel mogelijk af. Hierbij past een sportieve fiets met een krachtige motor en goede versnellingen. Een speed pedelec fiets zou een goede optie kunnen zijn. Deze e-bike ondersteunt een snelheid van 45 km per uur en zorgt ervoor dat u razendsnel op werk bent. 

 

  1. Sportief gebruik: Bent u gek op mountainbiken of wielrennen maar heeft u graag een extra steuntje in de rug? Dan bent u op zoek naar een sportieve e-bike. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische racefiets of elektrische mountainbike (afgekort: E-MTB). Deze fietsen zijn vaak wat lichter, wat het makkelijker maakt deze mee te nemen op fietsvakanties in het buitenland. 

 

Stap 2: De motor 

Als het goed is weet u, aan de hand van het gewenste gebruik, naar wat voor soort elektrische fiets u moet kijken. De tweede stap in het kiezen van de juiste e-bike is het uitzoeken van de juiste motor. Welke motor goed bij u past wordt bepaald door beide de plaats en vermogen van de motor. 

Plaats

De motor van een e-bike kan op verschillende plekken worden gemonteerd. 

  1. Middenmotor: hierbij bevindt de motor zich in het midden, op het frame van de e-bike.  Deze motor reageert op uw eigen inspanning en regelt de ondersteuning automatisch. De middenmotor is het meest voorkomende motorsysteem en is ideaal voor recreatief of woon-werkverkeer gebruik. De middenmotor is capabel met alle versnellingssystemen en is vrijwel voor ieder type e-bike geschikt. 

 

  1. Voorwielmotor: hier wordt de motor in het midden van het voorwiel van de elektrische fiets geplaatst. Dit motorsysteem is minder gebruikelijk en sluit minder goed aan op uw eigen inspanning als een middenmotor. 

 

  1. Achterwielmotor: hier bevindt de motor zich in het midden van het achterwiel. Dit motorsysteem is vooral geschikt voor sportief gebruik zoals speed pedelecs en elektrische racefietsen. Ze hebben veel vermogen en bieden een goede ondersteuning op heuvel- of bergachtige wegen. 

 

Vermogen

Het vermogen van een motor bepaald hoeveel ondersteuning de motor u tijdens het fietsen kan bieden. Het vermogen of de kracht van een e-bike motor wordt gemeten in Newtonmeter (Nm). Dit bepaalt hoeveel ondersteuning of ‘trekkracht’ de motor kan leveren.  

Alhoewel het enigszins per merk verschilt, ligt het vermogen van de meeste elektrische fietsen tussen 30 Nm en 90 Nm. In het algemeen is 30-40 Nm meestal meer geschikt is voor dagelijks gebruik, 50-60 Nm voor recreatieve ritten, en 65-85 Nm voor sportieve e-bikes

 

Stap 3: De accu 

Plaats accu elektrische fiets

Fietsaccu’s kunnen op twee verschillende plekken van de e-bike worden geplaatst, namelijk: op de bagagedrager of op het frame van de fiets. 

  1. Bagagedrager accu’s: Elektrische fietsen met een bagagedrager accu komen iets vaker voor en zijn prijstechnisch iets aantrekkelijker dan frame accu e-bikes. Bagagedrager accu’s zitten niet in de weg en zijn ook makkelijk te bedekken met een set fietstassen. 

Bekijk hier alle bagagedrager batterijen

 

  1.         Frame accu’s: Hierbij is de accu mooi in het frame van de fiets verwerkt wat zorgt voor een optimale gewichtsverdeling van uw e-bike. Met een frame accu ligt u vaak stabieler op de weg, wat voor sommige fijner kan aanvoelen. Frame accu’s komen vaker voor op sportievere e-bike modellen. 

Bekijk hier alle frame batterijen

 

Tip!

Let altijd goed op of de accu van uw elektrische fiets makkelijk is te koppelen is. Wanneer u uw e-bike dagelijks gebruikt is het essentieel dat de accu moeiteloos verwijderbaar is. Om uw accu zo goed mogelijk te beschermen wanneer deze is losgekoppeld kunt u het beste een beschermende accu tas aanschaffen. Bekijk hier ons assortiment aan accu tassen. 

 

Capaciteit fietsaccu 

De capaciteit van een fietsaccu bepaald hoe ver u met 1 acculading kunt fietsen. Hoe langer de fietstocht, hoe langer de accu mee moet kunnen zonder opnieuw opgeladen te worden. Het is dus erg belangrijk dat u van tevoren nadenkt over de afstanden die u wilt gaan afleggen. Aan de hand daarvan kunt u een keuze maken uit de verschillende fietsaccu’s. 

  1. Een accu met een kleine capaciteit ondersteunt meestal een actieradius tot 70 km. Deze accu’s zijn dus geschikt voor dagelijks gebruik met kortere rit afstanden. 

 

  1.         Wilt u net wat meer kilometers afleggen, of de accu minder vaak hoeven op te laden? Dan is een accu met een wat grotere capaciteit geschikt. Deze accu’s kunnen net wat langere afstanden afleggen en ondersteunen vaak een actieradius van 70-110 km

 

  1.         Wanneer u uw e-bike vooral voor lange woon-werk verkeer afstanden of langdurige sportieve ritten gebruikt is een accu met een grote capaciteit echt een must. Grote capaciteit accu’s ondersteunen ritten van 110+ km en zorgen ervoor dat u ook op de terugweg aan het einde van de dag ondersteund wordt. 

 

Wist u dat?

De meeste accu’s hebben een levensduur van ongeveer 5 jaar. Net zoals bij telefoons en laptops neemt de capaciteit jaarlijks wat af. Dit proces versnelt automatisch wanneer u uw accu niet goed onderhoudt. Weten hoe u de levensduur van uw accu kunt verlengen? Lees het hier

 

Stap 4: De versnellingen 

Verschillende gebruikswijze vereisen andere versnellingssystemen. Bij de meeste elektrische fietsen kunt u tussen 3 verschillende systemen kiezen: 

Het meest voorkomende versnellingssysteem is de Naafversnelling. Dit systeem heeft een beperkt aantal van meestal 7 á 8 versnellingen. Bij deze versnelling is het beter om niet te trappen wanneer u schakelt. Deze versnelling heeft weinig onderhoud nodig en kan eventueel met een automatisch schakelsysteem worden uitgerust. 

De Derailleurversnelling is een meer uitgebreid versnellingssysteem en biedt tussen de 21 en 27 versnellingen. Het systeem is lichter van gewicht en loopt soepeler dan een standaard naafversnellingssysteem. Hierbij is wel meer onderhoud nodig. Dit systeem is meestal meer geschikt voor sportieve elektrische fietsen. 

 

E-bike met automatische versnelling

De laatste jaren zijn er steeds meer e-bikes met een automatische of traploze versnelling in plaats van een normaal schakelsysteem. Traploze versnellingen komen het vaakst voor bij elektrische fietsen, waarbij u niet meer hoeft te stoppen met trappen tijdens het veranderen van versnelling. Ook heeft u bij een traploos versnellingssysteem vaak meer keuze uit versnellingsstanden, en kan het fietsen aangenamer aanvoelen.  

Ook zijn er elektrische fietsen met een automatisch versnellingssysteem, waardoor u tijdens het fietsen niet eens meer aan een knop hoeft te draaien. E-bikes met zo’n soort systeem zijn niet erg gebruikelijk en vaak ook hoger in prijs. 

 

Stap 5: Het comfort 

De laatste stap! Heeft u een fiets gevonden die qua onderdelen, capaciteit, motor en gebruikswijze perfect bij u past? Dan is er alleen nog een ding waar u op moet letten. Misschien wel het belangrijkste van allemaal: fietst ‘ie lekker? 

Het is van groot belang dat u comfortabel op uw e-bike kunt fietsen. Zeker wanneer u regelmatig langere ritten aflegt. Deze comfort is grotendeels afhankelijk van de zithouding, opstaphoogte en vering van de elektrische fiets. 

 

Zithouding

Zit u liever meer rechtop of naar voren gebogen? De zithouding van de fiets wordt meestal bepaald door het soort elektrische fiets. Bij stads- of recreatie fietsen zit u vaker rechtop en sportieve e-bikes hebben meestal een vooroverbuigende houding. 

Ook zorgt een goed fietszadel voor een comfortabele zithouding. Bent u op zoek naar een nieuw zadel voor uw e-bike? Bekijk hier ons assortiment. 

 

Maat en opstaphoogte 

De juiste maat en opstaphoogte van uw elektrische fiets is belangrijk om comfortabel op uw fiets te kunnen stappen. Damesfietsen hebben vaak een lagere framemaat dan e-bikes mannen. Ook zijn er e-bikes met een extra lage instap. Wanneer u een elektrische fiets online koopt is het erg belangrijk om naar de maat van het frame te kijken. Koopt u uw e-bike in een winkel, dan kunt u natuurlijk zelf testen of u gemakkelijk op de fiets stapt. 

 

Vering 

De vering van uw e-bike kan belangrijk zijn wanneer u sportief gebruik maakt van uw fiets. Vooral bij bospaden en andere heuvelachtige wegen is het fijn wanneer uw elektrische fiets veel vering heeft. Voor vlakke wegen is dit van minder groot belang. 

 

Proefrit

Wanneer u de vorige 5 stappen heeft doorgelopen, heeft u hopelijk een goed beeld over de elektrische fiets die het beste bij u past. Echter is er na het filteren op type, motor, accu en maat nog veel keuze tussen verschillende e-bikes die goed op uw wensen aansluiten.

Daarom is het altijd een goed idee om als allerlaatste stap nog even een proefritje te maken, zodat u zeker weet dat u volop van uw nieuwe elektrische fiets kunt genieten.

Bent u al e-bike eigenaar maar zoekt u een nieuwe accu voor uw elektrische fiets? Bekijk hier ons gehele assortiment aan fiets accu’s. 

 

Heeft u verdere vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij staan graag voor u klaar!

Neem contact op

Product is toegevoegd aan uw winkelwagen

Subtotaal van uw bestelling

Bestel nu! Bekijk winkelwagen magnaicons/cart