Zijn fietsbatterijen waterdicht?

Zijn fietsbatterijen waterdicht?

In deze blogpost gaat het over de waterdichtheid van e-bike batterijen en hoe u ze kunt beschermen tegen water. We bespreken IP-codes, die aangeven hoe goed een accu bestand is tegen water en stof. We geven ook handige tips om uw batterij droog te houden en mogelijke waterschade te voorkomen. Als u meer wilt weten over de waterbestendigheid van e-bike batterijen, lees dan verder! En als u vragen heeft, neem gerust contact op met onze klantenservice. We helpen u graag verder!

Waterdichtheid e-bike batterijen: IP-codes

Wat vooral opvalt, is dat veel e-bike fabrikanten het woord ‘waterdicht’ vermijden. De term waterdicht zou volgens de internationale standaard IP (International Protection) betekenen dat een object onder water bruikbaar blijft onder opgegeven omstandigheden. De meeste fabrikanten kiezen er daarom voor om op een minder specifieke manier te verklaren dat hun e-bikes goed tegen water kunnen. Op deze manier worden er minder garanties verstrekt door de fabrikanten en beschermen zij zichzelf tegen het verspreiden van onjuiste informatie. Echter zijn er wel enkele fietsbatterijen waaraan een IP-code is toegewezen. Hierover volgt later meer.

De IP-code geeft aan in welke mate een apparaat is beschermd tegen indringing van water en stof. Deze code bestaat uit twee cijfers: het eerste cijfer geeft de mate van bescherming tegen stof aan, terwijl het tweede cijfer de mate van bescherming tegen water aangeeft.

De waterbestendigheid van een e-bike-batterij wordt dus aangeduid met het tweede cijfer van de IP-code. Dit cijfer kan variëren van 0 tot 9 en geeft aan in welke mate de batterij bestand is tegen water. Een batterij met een IPX0-classificatie biedt bijvoorbeeld geen bescherming tegen water, terwijl een batterij met een IPX9-classificatie beschermd is tegen onderdompeling in water, hevige regenval en hoge druk waterstralen.

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende IP-classificaties en wat deze betekenen voor de waterbestendigheid van een e-bike-batterij:

 

Beschermingsgraad tegen vocht uitgedrukt in IP-codes

 

Het is belangrijk om te weten welke IP-classificatie uw batterij heeft, zodat u deze op de juiste manier kunt beschermen tegen water. Als u een batterij met een lage IP-classificatie heeft, is het zeker aan te raden om uw elektrische fiets batterij niet zomaar buiten op te bergen. Het is dan vaak beter om uw fietsbatterij in een waterdichte tas of hoes op te bergen. Probeer uw fietsbatterij dan vooral niet bloot te stellen aan hevige regenval of krachtige waterstralen. Over het algemeen geldt de regel dat e-bike accu’s een IPX4-classificatie hebben, wat betekent dat de batterij beschermd is tegen opspattend water vanuit elke richting. Met enige regelmaat komt het ook weleens voor dat fietsbatterij een IPX5-classificatie behalen. Dit betekent dat de batterij beschermd is tegen waterstralen vanuit elke richting.

 

Kan een batterij van een fiets tegen water?

Hoewel de IP-code een goede indicatie geeft van de mate van bescherming tegen water, is het geen garantie dat uw batterij daadwerkelijk geen waterschade oploopt. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn in uw handelen en te onthouden dat de kans dat een e-bike batterij waterschade oploopt afhangt van veel verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de afdichtingen en de manier waarop de batterij in de fiets is gemonteerd, maar ook bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Wanneer er met een e-bike in de regen gefietst wordt, zou er in principe niet zomaar waterschade moeten kunnen ontstaan aan de fietsbatterij . U hoeft u daar dus niet direct zorgen over te maken. Echter wordt de kans natuurlijk wel iets groter dat uw fietsbatterij waterschade oploopt wanneer u uw fietsbatterij met grote regelmaat blootstelt aan storm en hevige regen. Wij zouden u dan ook altijd aanraden om uw elektrische fiets binnen te stallen. Hieronder volgen nog enkele tips om uw fiets accu zo goed mogelijk te beschermen tegen waterschade:

 

 • Als u uw e-bike in de regen gebruikt, is het belangrijk om de accu na elk gebruik te drogen en schoon te maken om corrosie en andere schade door water te voorkomen.

 • Als uw e-bike batterij nat is geworden, is het belangrijk om hem niet meteen op te laden. Laat de batterij eerst volledig drogen en controleer op tekenen van schade voordat u hem opnieuw gebruikt of oplaadt.

 • Sommige e-bike batterijen zijn uitgerust met extra functies om waterbestendigheid te verbeteren, zoals speciale coatings of afdichtingen. Als u van plan bent om uw e-bike veel in natte omstandigheden te gebruiken, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een elektrische fiets met een batterij die over deze extra functies beschikt. Let hierbij op dat een dergelijke fietsbatterij geschikt is voor uw elektrische fiets. Niet elke fietsbatterij past namelijk in elke e-bike.

 

Vraagt u zich af of een elektrische fiets buiten gestald mag worden onder bijvoorbeeld een afdak? Dan is het misschien interessant om deze blog eens te lezen, waarin we bespreken onder welke omstandigheden een elektrische fiets buiten gestald kan staan. Heeft u verder nog vragen, bijvoorbeeld over de waterbestendigheid van e-bike batterijen? Neemt u dan gerust contact op met onze klantenservice. Zij helpen u graag! 

Lees ook:
 1. Hoe veilig zijn fietsbatterijen?

  Hoe veilig zijn fietsbatterijen?

  Lees meer
 2. Kan een elektrische fiets tegen regen?

  Kan een elektrische fiets tegen regen?

  Lees meer
 3. Mag een elektrische fiets buiten staan?

  Mag een elektrische fiets buiten staan?

  Lees meer