Nieuwe fiets batterij gebruiken? Lees de stap-voor-stap gids

Nieuwe fiets batterij gebruiken? Lees de stap-voor-stap gids

U heeft zojuist uw e-bike batterij ontvangen en bent klaar om uw e-bike een nieuw leven in te blazen met een nieuwe e-bike batterij. Maar wat zijn dingen waar u rekening mee moet houden bij het eerste gebruik van uw e-bike batterij?

Het eerste gebruik van een fietsbatterij is cruciaal voor de levensduur en kwaliteit van de fietsbatterij. Er zijn een aantal tips die wij u mee willen geven, voor het waarborgen van de kwaliteit en actieradius van uw batterij. Dit is alles wat u moet weten voordat u de nieuwe fietsbatterij in gebruik neemt:

Wat moet ik doen als ik mijn batterij binnenkrijg?

Wanneer u de batterij voor uw e-bike binnenkrijgt laadt u de fietsbatterij eerst volledig op, zonder het laadproces te onderbreken. Leg de fietsbatterij dus aan de oplader en laad de fietsbatterij tot 100% op, zonder de stekker uit het stopcontact te halen of de stekker uit de fietsbatterij te halen.

Daarna kunt u de fietsbatterij gaan gebruiken, hierbij is het ontladen van de batterij belangrijk. Het ontladen van een e-bike batterij is het leegfietsen van de batterij. Dit hoeft niet in één keer gedaan te worden, maar kan dus in meerdere fietstochten gedaan worden. Het leegfietsen van de fietsbatterij houdt in dat u de batterij leegfietst tot 10-15%, helemaal leegfietsen is niet nodig. Deze stappen doorloopt u in totaal drie keer. Kortom: wanneer de batterij onder de 10-15% is, laadt u deze weer volledig op en ontlaadt u de batterij opnieuw door de batterij leeg te fietsen naar 10-15%.  

 

Opladen

De laadtijd van een batterij verschilt per batterij. Grotere, sterkere batterijen hebben een langere laadtijd dan de kleinere batterijen. Met een standaard oplader dient u rekening te houden met ongeveer 6-8 uur bij grotere batterijen en bij kleinere batterijen 3-5 uur. Met een snellader gaat dit proces bijna twee keer zo snel als bij een standaard lader. 

U kunt de laadtijd van een fietsbatterij zelf berekenen. Dit kunt u doen door te kijken naar het aantal Ah (Ampère uur) van een fietsbatterij en het aantal A (Ampère) van een lader. U deelt het aantal Ah van de fietsbatterij door het aantal A van de lader, bijvoorbeeld:

Een fietsbatterij heeft 14Ah en de lader 2A, dan duurt het 7 uur voordat de batterij volledig opgeladen is. Heeft u een lader van 4A, dan duurt het 3,5 uur voordat de batterij volledig opgeladen is. Dus hoe hoger het aantal Ampère van de lader, hoe sneller uw batterij opgeladen is. 

Lees hier onze uitgebreide blog over het opladen van een e-bike batterij.

 

Bewaren

Bewaar de batterij bij voorkeur op een donkere en koele plek met een temperatuur tussen de +5°C en de +25°C.

 

Opbergen voor een langere tijd

Wanneer u voor een langere tijd geen gebruik maakt van uw e-bike batterij, is het van belang om de batterij uit uw fiets te halen en de batterij op een droge en koele plek op te bergen, bij voorkeur in een fietsbatterij-tas. Berg de batterij nooit leeg op, om diepteontlading te voorkomen. Iedere batterij heeft last van zelfontlading, waarbij de batterij langzaam leegloopt, dit is helaas niet te vermijden. Wanneer u de batterij leeg opbergt en de batterij langzaam zichzelf ontlaadt kan er diepteontlading ontstaan. Hierdoor kan de batterij uiteindelijk kapotgaan. Ons advies is om de batterij met een lading tussen de 60- en 80% op te bergen en ongeveer iedere 3 maanden de batterij bij te laden tot 60-80%.

 

Weersomstandigheden

Houd er rekening mee dat tijdens het rijden met lage en hoge temperaturen, de prestaties van de fietsbatterij en het bereik minder zullen zijn. Dit komt omdat de cellen van uw e-bike batterij vloeibaar zijn. Deze cellen presteren beter bij bepaalde temperaturen, en bij koude of hete temperaturen minder.

Lees hier meer over wat u kunt doen om uw e-bike voor te bereiden op de wintermaanden en koudere dagen. En lees hier wat u kunt doen om uw fietsbatterij te beschermen tegen de hitte.

 

Levensduur verlengen

De levensduur van uw batterij is niet eenduidig vast te stellen en is afhankelijk van verschillende factoren zoals; omgeving, opslag en gebruik. Bij veroudering kan de capaciteit van de batterij, ondanks goede verzorging, langzaam verminderen. Hier kunt u meer lezen over het verlengen van de levensduur van uw batterij.

Wij geven op de Ebikebatterij.be Facebook u wekelijks tips en advies over e-bikes en batterijen. Daarnaast hebben wij een maandelijkse nieuwsbrief waarin we u op de hoogte houden van allerlei informatie en ontwikkelingen voor e-bikes en batterijen.  

 

Afvoeren oude fietsbatterij

Het is belangrijk om uw batterij bij de juiste plek te recyclen, zodat de fietsbtterijen op een duurzame wijze recyclet kunnen worden. Informeer bij uw recyclagepark of bij het verkooppunt van uw e-bike waar u uw oude fietsbatterij kunt recyclen. 

Lees ook:
 1. Fietsbatterij opladen: doe het zo!

  Fietsbatterij opladen: doe het zo!

  Lees meer
 2. Vervangende of originele fietsbatterij?

  Vervangende of originele fietsbatterij?

  Lees meer
 3. Is mijn fiets batterij aan vervanging toe?

  Is mijn fiets batterij aan vervanging toe?

  Lees meer