Hoeveel kilometer kan ik fietsen met mijn e-bike batterij?

Hoeveel kilometer kan ik fietsen met mijn e-bike batterij?

Niets is zo fijn als onbezorgd op pad kunnen met uw e-bike. Een lange fietsrit met trapondersteuning, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de lading van uw accu. Aangezien u afhankelijk bent van de capaciteit van uw accu is dit niet in alle gevallen mogelijk. De actieradius is afhankelijk van de fiets zelf (accu en motor), maar ook van de omstandigheden waarin u fietst. 

Wilt u langere afstanden kunnen afleggen met uw e-bike en de actieradius van uw e-bike vergroten? En vraagt u zich af hoe en of dat mogelijk is? Lees dan vooral verder, wij geven u graag advies over de mogelijkheden en over wat u vooral niet moet doen.  

 

Wat betekent actieradius?  

De actieradius van een e-bike geeft aan hoeveel kilometer u kunt rijden met een volle fietsaccu, zonder tussendoor op te laden. De actieradius van een e-bike accu wordt uitgedrukt in kilometers. Bij sommige e-bikes wordt de actieradius van de e-bike weergegeven op de display.  

Echter kunt u niet volledig uitgaan van de gegeven aantal kilometers, omdat er heel veel factoren zijn die een invloed uitoefenen op de actieradius van een fietsaccu. De weergegeven aantal kilometers op de display zijn alleen van toepassing als de omstandigheden perfect zijn. Dus geen tegenwind, een glad wegdek en een constante snelheid.  

 

Beïnvloedende factoren  

Er zijn verschillende factoren die invloed uitoefenen op de actieradius van een e-bike. Sommige factoren heeft u zelf in de hand en sommige factoren niet. Hieronder volgt een opsomming van de verschillende factoren: 

 • Weersomstandigheden  
 • Het landschap 
 • Bandenspanning 
 • Kwaliteit van de weg 
 • Gewicht e-bike  
 • Leeftijd accu  
 • Gemiddelde snelheid  
 • Ondersteuningsniveau  
 • Efficiënt schakelen/ de versnelling  
 • Type trapkracht sensor 

 

Berekenen capaciteit accu  

Het is dus lastig om te bepalen wat de precieze afstand is die u af kunt leggen met een fietsaccu door deze factoren. Wij maken daarom liever een vergelijking om het verschil aan te kunnen geven. U kunt het totale vermogen van een accu gemakkelijk berekenen aan de hand van de volgende formule:  

 

Voltage (V) x ampère hour (Ah) = Energieverbruik in watt-hour (Wh) 

 

Aan de hand van het voltage, de spanning van de accu, en het aantal ampère per uur wordt de capaciteit van de accu berekend. Het aantal geeft aan hoeveel ampère de accu aan de motor van de elektrische fiets kan geven. Dus hoe hoger het aantal watt-hour, hoe hoger de capaciteit van de fietsaccu.  

Stel uw huidige accu heeft 36V en 10Ah, dan is de totale capaciteit van de huidige fietsaccu 360Wh. Onze accu met bijvoorbeeld 36V en 14Ah heeft een totaal aantal 504Wh.  504/360= 1,4 * 100% = 140%. De nieuwe accu van ons met 14Ah heeft dan 40% meer capaciteit dan de oude accu met 10Ah. Wanneer u met de oude accu in het begin (toen hij nieuw was) op een volle lading (en gemiddelde trapondersteuning) 60km kon fietsen, dan is dat bij de nieuwe 14Ah accu dus *1,4 = 84km 

 

Een zwaardere accu  

Een zwaardere accu in uw e-bike is een oplossing om een grotere actieradius te bereiken met uw e-bike. Maar wat is een zwaardere accu? Het allerbelangrijkste is dat het voltage gelijk blijft. Kijk dus altijd op uw huidige accu wat het huidige voltage van uw accu is. Wanneer u een nieuw accu koopt moet dit altijd hetzelfde blijven.  

U kunt wel omhoog in het aantal ampère hour, aangeduid als Ah op onze website. Stel u heeft momenteel een 36V 10.6Ah e-bike accu, maar u wilt graag een nieuwe accu met meer capaciteit, dan kunt u gaan voor een 36V accu met een hogere Ah. Bij een nieuwe accu kunt u dus gebruik maken van de bovenstaande formule om een indicatie te krijgen van het aantal kilometers die u af kunt leggen met een volle accu. Hou hierbij dus wel rekening met de verschillende factoren die invloed hebben op de actieradius van de e-bike accu.  

 

Bij E-bikeaccu.nl helpen wij u graag mee om het maximale uit uw e-bike te halen. Door uw accu op de juiste manier te gebruiken kunt u meer uit uw accu halen. Mocht u niet zeker weten welke accu geschikt is voor uw e-bike, dan kunt u ten alle tijden vrijblijvend advies vragen aan onze klantenservice. Wij helpen u natuurlijk graag mee met het vinden van de juiste accu voor uw e-bike.  

Lees ook:
 1. Hoe kun je een batterij van een elektrische fiets testen?

  Hoe kun je een batterij van een elektrische fiets testen?

  Lees meer
 2. Is mijn fiets batterij aan vervanging toe?

  Is mijn fiets batterij aan vervanging toe?

  Lees meer